2 magyar klasszikus, amit sehol máshol nem esznek

Getty Images

A legtöbben valószínűleg a megosztó pacalra, szalontüdőre vagy éppen a sült vérre gondolnának, pedig ezeket előszeretettel fogyasztják a világ több pontján is. A Vince viszont bemutatott két olyan ételt, amit az itthon ismert formájában valóban kizárólag csak a magyar konyhában találunk.

HORTOBÁGYI PALACSINTA

Az étel neve becsapós, hiszen nincs sok köze a Hortobágyhoz, és szinte biztosan nem is onnan származik. Sokan úgy tudják, hogy a recept az 1958-as brüsszeli világkiállításra született, pedig már a 19. század is felbukkant, de a „világhírnévre” valóban a belga főváros nemzetközi seregszemléjén tett szert.

A tejföllel megbolondított borjúpörkölt és a palacsintatészta párosítása akkoriban frissen hatott, amit természetesen itthon is meglovagoltak, így a hortobágyi palacsinta népszerűsége tovább növekedett.

Karácsonykor is a bevált receptek kerülnek az asztalra: Ezek az ételek kerülnek a magyarok karácsonyi asztalára

Vonzereje viszonylagos egyszerűsége: nem kell sok minden hozzá, csak palacsinta, pörkölt és tejföl. A tésztát a szokásosnál kicsit vastagabbra érdemes sütni, a pörkölt pedig lényegében bármilyen húsból készülhet, de borjúból a legfinomabb, ahogy az eredeti receptben is van.

A pörköltet darálva, szaft nélkül töltik a palacsintába, amit az édes változatokkal ellentétben nem összegöngyölnek, hanem táskaszerűen behajtanak. A pörkölt szaftját tejföllel kell összekeverni, majd leönteni vele a palacsintát, sütőben összemelegíteni, és már tálalásra készen.

Egyszerűen és egyedülálló: nem véletlen, hogy Magyarországon kívül nem találkozunk a kombinációval.

DIÓS TÉSZTA

Sokan menzás ételnek csúfolják, de a diós tészta igényesen is elkészíthető, ráadásul csak nekünk jutott eszünkbe. A Vince szerint se a lekváros, se csak simán porcukros változatban nem található meg más ország konyhájában. Jó kérdés, hogy ez miért alakult így. Annyi bizonyos, hogy a pasta szülőhazájában, Olaszországban szóba se kerülhet az, hogy egy tésztaétel édes legyen.

Olvasd el ezt is! Ingyen megterem, mégis a boltba megyünk érte: 7 zöldség, amit lakásban is termeszthetünk

Sós változatban viszont már náluk is találunk diós tésztához hasonló ételt, aminek csak nyomokban van köze a miénkhez, hiszen a pasta con salsa di noci egy fokhagymából, parmezánból és dióból megalkotott pestóval készült fogás.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!


AMI MÉG ÉRDEKELHET