4 nemzetközi kedvenc, amit új szintre emel a magyar fűszerpaprika

Első hallásra szokatlannak tűnhet.

paprika

A magyar gasztronómia egy legkedveltebb fűszerét rengeteg ételhez szoktuk használni, ám létezik pár fogás, amit elsőre – feltehetően – nem fűszerpaprikával ízesítenénk. Cikkünkben mutatunk öt nemzetközileg kedvelt ételt, amihez tökéletesen passzol a paprika.


Tükörtojás

A napot a legtöbben egy finom reggelivel kezdjük, a tükörtojás pedig az egyik legnépszerűbb napindító ételnek számít. Szórjuk a tojás tetejére vagy keverjük hozzá az olajhoz, a fűszerpaprika mindkét módon egy karakteresebb ízt ad az amúgy semleges ételhez – ajánlja a magyar gasztronómia jellegzetes fűszerét a Vince.

És erről olvastál már? Őseink konyhája: a legelső írott magyar recept és a legrégebbi szakácskönyvünk

Padlizsán

Fotó: Pixabay

Ha padlizsánt szeretnénk készíteni vacsorára, semmiképpen se hagyjuk ki a fűszerek közül a paprikát. Míg a nyers padlizsánnak önmagában eléggé neutrális íze van, addig sütés után füstös és egy picit édeskést jegyeket kap. Ezt pedig nagyszerűen kihangsúlyozza a pirospaprika, az igazi a mediterrán hatás eléréséért pedig bátran keverjük paradicsommal és egy kis sajttal is.

Görög joghurt

Fotó: Shutterstock

A krémes és néhol kesernyés joghurt számos mártásnak képezi az alapját, a fűszerpaprikával pedig egy kis pikánsságot kölcsönözhetünk neki. Az édesebb paprika harmóniát teremt a csípős ízekkel, füstösebb társaival pedig mélyíthetünk a szósszal tálalt fogás ízén.

A paprikának ehhez az italhoz is van köze: A magyar ital, amit sehol máshol nem isznak

Forró csoki

Fotó: Giancarlo Duerte / Unsplash

A paprika a desszertek világában is jól megállja a helyét: a chili és a csokoládé remek barátságát már sok országban felfedezték, Mexikóban például előszeretettel alkalmazzák a csípősebb paprikákat a süteményekben. A forró csokival ugyanilyen jó kapcsolatot ápol a magyar fűszerpaprika is, így a következő adaghoz szórjunk egy kicsit a lábosba.

Ha már forró csoki: Kolumbiától Indiáig: 5 szokatlan forró csoki recept, ha felborítanánk a hagyományokat

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET