Segítségünket kéri a Madártani Egyesület: számoljunk közösen baglyokat!

Január 19-től január 22-ig tart majd a különleges esemény.

éjszakai fülesbagoly alszik

Bárki részt vehet a négy napig tartó különleges népszámlálásban. A feladat ráadásul nagyon egyszerű.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület erdei fülesbagoly-számláló eseményt hirdetett a január 19-22. közötti időszakra, ahová minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak. A program több célkitűzéssel is bír.

Így is segíthetsz a madarakon a téli időszakban: Téli madármenü – Segítség a madáretetéshez

A szakemberek egyrészt azért vonják be a lakosságot, mivel úgy gondolják, így sokkal pontosabb képet kaphatnak a faj területi eloszlásáról és mennyiségéről.

Másrészt pedig úgy érzik, hogy a bagolyles tájékoztatja és motiválja majd a résztvevőket a természetjárás és az állatok védelme kapcsán is.

Arra a kérdésre, hogy a jelentkezők hol találják majd meg az erdei fülesbaglyokat, azok különleges viselkedése ad választ. Az állat ugyanis a tél beköszöntével csapatokban mozog, célállomásaik legfőképpen olyan vidéki agrártelepülések, ahol sűrűn találkozhatnak zsákmányállataikkal – pockokkal, egerekkel.

Telelő erdei fülesbaglyok Kisújszálláson

www.youtube.com

Telelő erdei fülesbaglyok Kisújszálláson / Wintering Long-eared Owls - Hungary (2018.01.10.)

A Sokszínűvidék cikke szerint egy-egy ilyen telelőhelyen általában pár tucat egyed bukkan fel egyszerre. Kiemelkedő példányszám figyelhető meg azonban a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Túrkevén, továbbá a szomszédos Kisújszálláson, ahol akár ezer erdei fülesbagoly is összegyűlik.

Ez is érdekelhet: Madarat hangjáról... töltsd le az appot, hogy felismerd az énekét!

Ezek a madarak egyáltalán nem veszélyesek az emberekre, továbbá attól sem kell tartani majd a résztvevőknek, hogy az állattal való érintkezés fertőzésveszély kockázatát jelentené. Az erdei fülesbagoly ugyanis az általános higiénés szabályok betartása mellett nem hordoz fertőzéskockázatot.

A szervezők remélik, hogy felnőtt érdeklődők mellett óvodás csoportok és általános iskolás osztályok figyelmét is felkelti majd a rendkívüli akció. További részleteket az MME oldalán találunk.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET