Téli madármenü – Segítség a madáretetéshez

Ahogy jön a fagy, egyre kevesebb táplálékot találnak a madarak. Mutatjuk, mivel etesd!

Fotó: Shutterstock

Sokan jó szándékkal teszik ki télre a kedves kis madáretető házikókat, vagy akár csak egy darab szalonnát vagy egy maggömböt, de nem árt tudni, mikor, milyen eleséget kell kitenni, hogy nehogy ártsunk a tollas barátainknak.

Tavaly már írtunk a tudatos madáretetésről a Madáretetés okosan című cikkünkben, amelyben tippeket adtunk, hogyan, miben és mikor adj enni a szabadon élő, itt telelő madaraknak. Mikor kell egyáltalán etetni? Az etetési időszak az első tartós fagyoktól a fagyok végéig (kb. december elejétől március végéig) tart. Fontos szabály, hogy költési időszakban tilos maggal etetni, mert a fiókák nem tudják a magot megemészteni, így éhen halhatnak.

Melyik mit eszik?

Fotó: Shutterstock

A hazánkban telelő madaraknak sok és energiadús táplálékra van szüksége télen, ezért előszeretettel repkednek naponta többször is a kihelyezett etetőkhöz, tehát ha odaszoktatattad őket, akkor várni fogják az eleséget. Az etető nekik könnyű táplálékforrás, amire számítanak, hogy minden nap ott van a megszokott helyen, és nem kezdenek el keresgélni más élelmet, azonban, ha beesteledik, már nem találnak helyette a természetben semmit. Egyetlen kimaradt „vacsora" is végzetes lehet egy madárnak, ha kemény fagy van éjjel. A Mályi Természetvédelmi Egyesület a következő eleségeket ajánlja.

Ezt tedd a madáretetőbe!

Magvak: napraforgótányér, fekete napraforgó, cirokmag, köles, fenyőmag, lenmag, muhar, fénymag, dió, natúr mogyoró, kesudió, fekete dió, natúr pisztácia, papgáj-, pintyeleség, szezámmag, kukoricadara, búza

Gyümölcsök, bogyók: alma, szőlő, csipkebogyó, kökény, körte

Húsok (apróra vágva): csirkemell, csirkemáj, csirkeszív

Állati zsiradékok: cinkegolyó, marhafaggyú, sótlan szalonna főzve, ipari tepertő, vaj, lágy és sótlan sajtok, túró

Egyéb táplálékok: főtt tészta, főtt rizs, főtt zöldségek (főleg répa), keményre főtt tojás, lágy macskaeledel, kutyaeledel-konzerv, lisztkukac

Emelett ne felejtsük el itatni is a madarakat, az etetőbe egy műanyag lapos tálba tegyünk vizet, ha fagy van, akkor keverjünk bele egy kis cukrot, hogy ezzel gátoljuk a víz megfagyását.

Amit semmiképp ne adjunk a madaraknak:

Semmiféle pékárut (kenyér, kifli, zsemle, morzsa, kalács), keksz, ropi, nyers tészta vagy rizs, fűszeres felvágottak, sonkák, kolbászok és szalonnák. A madarak nem ehetnek pörkölt és sós magvakat (mogyoró, szotyi, pisztácia stb.), sem csipszet vagy pattogatott kukoricát. Nem tudják megemészteni a nyers tésztákat (galuskatészta), és ártanak nekik sós élelmiszerek (sós sajt, étkezési tepertő) és a száraz macska- vagy kutyaeledel is. A lisztkukac helyett nehogy csontkukacot adj nekik, mert utóbbiak nagyon fertőzőek!

Ha minden szabályt betartasz, azzal sok kismadár életét megmentheted idén télen és a környezetet is megóvhatod!

AMI MÉG ÉRDEKELHET