Madarat hangjáról... töltsd le az appot, hogy felismerd az énekét!

Mi énekelhet az erdőben vagy a kertben a fejed felett?

Fotó: Shutterstock

Sok hasznos applikációról írtunk már – beleértve növényfelismerő és vízitúra ajánló alkalmazásokat is. Ezúttal a madárkedvelőknek kedvezünk, ugyanis egy madárhang-felismerő appot mutatunk be.

Szerencsére madarak mindenhol vannak, és aki szereti ezeket az éneklő (vagy más érdekes hangot hallató) lényeket, bizonyára próbálja felismerni azokat. Vajon pacsirta, fülemüle vagy csuszka énekel az ágak között? Éjjel mi neszel és hívja a társait az erdőben? Ha érdekelnek a természet hangjai, akkor bizonyára tetszene egy madárhatározó app, ami megmutatná hang alapján, milyen állat van a közeledben.

3000 madárhang

Ahogy a vadnyom-felismerő alkalmazás egy nyomról készült fotóról megmondja, milyen állaté a lábnyom, úgy a BirdNET applikáció az általad rögzített madárhangból megmutatja, milyen állat adja ki a hangot. A Chemnitz Műszaki Egyetem és a Cornell Egyetem kutatói fejlesztették ki ezt a csodás természetbúvár alkalmazást, amit már az egész világon le lehet tölteni és nagyjából 3000 madár hangját ismeri fel. Az app mesterséges intelligencián alapuló algoritmusa 80-85%-os biztonsággal állapítja meg a madárhangot. Ezt bizonyítja, hogy mintegy egymillió letöltés fölötti számmal büszkélkedhet az app fejlesztőcsapata. Az alkalmazás megállapítja a madárfajt, az állatra, az életkörülményeire jellemző információkat is megmutatja, és persze rengeteg képet is láthatunk a madárról, hogy felismerjük, ha legközelebb látjuk.

Helló, természet!

A BirdNET 2020-ban robbant be a köztudatba, amikor a lezárások miatt több milliárd ember csücsült hosszú órákat a kertjében, járta a természetet, és közben próbálta beazonosítani a madarak énekét. A madarak hangját egyébként nagyon nehéz felismernie egy robotnak csendes környezetben is, nemhogy akkor, ha még a háttérzajt is ki kell szűrnie. Az app használata folyamatosan segíti az ornitológusok és más tudósok munkáját, hiszen névtelenül, a hely meghatározásával adatokat szolgáltat a egyes fajokról. A madárhang-felismerő alkalmazást iOS-es és androidos telefonra, valamint tabletre is letöltheted.

AMI MÉG ÉRDEKELHET