Úgy etesd a madarakat, hogy nekik is jó legyen!

Sokan szeretnek ezt-azt kitenni a madaraknak az erdőben vagy az erkélyen, de mi az, ami szükséges?

Fotó: Shutterstock

A Magyar Madártani Egyesület idén sem tétlenkedik, hogy felkészítse a természetszerető városlakókat, hogyan, mikor és mivel etessék a szabadon élő madarakat. Tudtad például, hogy költési időszakban tilos maggal etetni a madarakat, mert a fiókák nem tudják megemészteni a magokat?

Telelő nyaralók

Sokan nem tudják, hogy vannak olyan vándormadarak, amelyek nálunk telelnek, nekik ez az enyhe hőmérséklet, hiszen tőlünk északabbra fekvő, fagyosabb tájakról jönnek. Ezeken a madárfajokon kívül van rengeteg olyan madarunk, ami nem vándorol, tehát mind a négy évszakban itt élnek – ez a természetes lakóhelyük, vagyis etetés nélkül is túlélnék a telet. Ha az időjárás vagy a hólepte táj miatt elfogyna az élelem, a madarak egyszerűen tovább vándorolnának olyan helyre, ahol van elég hozzáférhető táplálék.

„A Magyarországon maradó és telelni hozzánk érkező madárfajok képviselői emberi segítség nélkül képesek átvészelni a telet" – írja a Magyar Madártani Egyesület a honlapján.

Gyönyörködni lehet

Fotó: Shutterstock

Kedvtelésből persze lehet etetni a madarakat, hogy nézegethessük őket, amikor a madáretetőhöz repülnek enni. Etessük úgy őket, hogy ne ártsunk sem nekik, sem a környezetnek! Ehhez a következőket érdemes betartani:

  • Az etetési időszak az első tartós fagyoktól a fagyok végéig tart (kb. december elejétől március végéig).
  • Tökéletes táplálék a fekete napraforgómag, emellett tehetünk még ki almát és vadbogyókat (vadszőlőt, borostyánt, tűztövist, nyugati ostorfát, csipkebogyót) és akár némi állati zsiradékot (elsősorban kacsa-, liba- és sertéshájat).
  • A madáretető nem szemetes, ne adjunk nekik ételmaradékot, ne kísérletezzünk velük!
  • Itassunk is, sőt talán azt előbb el is lehet kezdeni, mert sok fajnak a téli ivó- és fürdőhely az igazán csábító.
A költési időszakban tilos maggal etetni, mert a fiókák nem tudják a magot megemeszteni, így kínok közt, tömegesen éhen halhatnak a kicsik.

Online etetési előadás

A Magyar Madártani Egyesület (MME) online előadást tart november 9-én a felelős városlakóknak. Ha szereted a madarakat, etesd és támogasd őket felelősen és felkészülten! A Magyar Madártani Egyesület online előadásán megtudhatod, milyen madarak töltik a városban a telet, és milyen lehetőségük van a természetes élelemszerzésre. Megismerkedhetsz az odúk fajtáival, és fény derül a helyes és jól időzített téli madáretetés trükkjeire, valamint a további, fontos teendőkre. Az előadó Dr.Benedek Veronika ökológus, az MME oktatási és kommunikációs munkatársa lesz.

AMI MÉG ÉRDEKELHET