Ilyen a menő, öko luxus szálloda!

A Fülöp-szigeteken lehetne a világ első eco-resortja, ami pazarlásmentes és önfenntartó.

A Nautilus Eco Resort egy új építészeti ágazat legjobb példája. Az arkológia (archology) egy modern építészeti stílus – azaz inkább filozófia –, amely ötvözi az építészetet és az ökológiát. Ez a Fülöp-szigeteki szállodakomplexum pedig minden feltételnek megfelel, ami lefedi az ökót: nulla emissziós, pazarlásmentes, fenntartható és önfenntartó. Bárcsak felépülne minél hamarabb!

„Fedezd fel a világot anélkül, hogy elpusztítanád!" – ez a mottója a Nautilus Eco Resort megálmodójának, Vincent Callebaut építésznek.

Callebaut cége alapvetően úgy tervez, hogy az építményeik ne kizsigereljék a környezetet, hanem újjáélesszék az ökoszisztémákat és helyreállítsák a kulturális örökségeket.

Az aranymetszés mint inspirácó

Fotó: Vincent Callebaut Architectures

Ez az egyedülálló, palawani ökoturisztikai fejlesztés a természetes folyamatokat és formákat utánzó dizájnelemekből épül fel, nagyjából az aranymetszés arányait követve. A háromágú tornyok (a fenti kép alsó részén) egész nap úgy forognak, hogy mindig tökéletes panorámában legyen részünk és a legtöbb természetes fény jusson az épületbe. A tornyok közötti pavilonok kagylókat és korallokat imitálnak.

A lagúna közepén található az origami hegy, amely egyben vízi park és kutatóegység, ahol a biodiverzitást vizsgálják majd, de az is cél, hogy a nyaralók beleláthassanak a kutatómunkába – ezzel ők is fontosabbnak fogják érezni a pozitív változásokat, a környezet értékét.

A kagylók kiállítóterek

A kagylóformájú szállodákban kiállításokat is szeretnének tartani – a kiállítások fókuszában az éghajlatváltozás és a környezetvédelem lesz. A Fülöp-szigeteken még égetőbbek ezek kérdések, hiszen ez a terület nagyon sokat változott az utóbbi évtizetedekben a túlhalászat, az éghajlatváltozás és a szélsőséges időjárás miatt.

A Vincent Callebaut Architectures-nek nem ez a szálloda az első öko koncepciója, a honlapjukon rengeteg fenntartható projektet láthatunk.

Nézd meg a palawani Nautilus Eco Resort látványterveit!

AMI MÉG ÉRDEKELHET