Ezek lehetnek a tehetősebb turisták kedvenc úti céljai 2024-ben

Szakértők már vizsgálják a legújabb utazási trendeket.

2024-ben várhatóan tovább növekszik az utazási szektor, amire persze a turisták mellett a luxusszektorban dolgozók is készülnek. Ahhoz viszont, hogy lépést tudjanak tartani a keresleti oldallal, elengedhetetlen a trendekhez való alkalmazkodás. Egy felmérésből kiderült, hogy várhatóan milyen helyszíneket látogatnak majd leginkább a luxusturisták egy-egy utazás során.


A Virtuoso luxusutazásokra specializálódó vállalat egy széleskörű, 50 országot érintő kutatásban kérdezte meg a világ vezető turisztikai vállalatait arról, hogy elképzelésük szerint milyen preferenciák és vágyak fogják meghatározni az idei turisztikai évet.

Felfedezés, kaland 

Egy szuper utazáshoz értelemszerűen a legfontosabb, hogy olyan úti célt válasszunk, ami megfelel az igényeinknek. Portofino mesebeli kikötővárosától kezdve a csizma orrán megbújó Calabria régiójáig, minden jel arra mutat, hogy 2024-ben Olaszország lesz az egyik legvágyottabb desztináció.

Ám a luxusutazók körében az egyre inkább túlzsúfolt, népszerű európai városok helyét átvehetik az olyan egzotikus desztinációk, mint például Marokkó, Srí Lanka, vagy éppen az Antarktisz.

„A tapasztaltabb utazók a számítások szerint egyre inkább el fognak távolodni a népszerű európai desztinációktól azért, hogy olyan » kevésbé látogatott« helyszíneket tudjanak felfedezni, amiről a pandémia alatt még csak álmodni mertek”

– fejtette ki véleményét Misty Belles, a Virtuoso vezérigazható-helyettese.

„Ezen úti célok kulturális gazdagsága kiváló lehetőséget rejt azok számára, akik le szeretnének térni a már jól ismert utakról és valami olyan élményben szeretnének részesülni, amit eddig csak kevesebben éltek át”

– tette hozzá.

Ugyanakkor Japán is új erőre kaphat: az ország, ami az utolsók között oldotta fel a COVID-19 miatt bevezetett korlátozásokat ismételten az utazók egyik legkeresettebb célpontjává válhat majd.

Ez is érdekelhet: A National Geographic ezt a 30 úti célt ajánlja 2024-re, ha egy kis izgalomra vágyunk

Édes semmittevés 

Az elmúlt években egyre inkább felértékelődött a munka és a magánélet közötti egyensúly, ami úgy tűnik, az utazások tekintetében is megmutatkozik majd. A felmérés szerint a kényelem lehet az egyik legfontosabb faktor az utazások során, ezen belül is a legnagyobb érdeklődés a fenntartható, természetközeli szállodák és szolgáltatások iránt lesz.

Kifejezetten nagy a lelkesedés Mexikó, Thaiföld, Bali, illetve a Fidzsi-szigetek iránt.

A tehetősebbek nem fogják maguktól megvonni a jachtokat és a magánvillákat, de várhatóan sokan még a szervezkedéssel sem szeretnének kínlódni, így szakértőkre bízzák majd az utak megszervezését.

Ünnepi hangulat

A pandémia időszakában nemcsak az utazások, de a különböző ünneplések is eltolódtak. Emiatt nem meglepő, hogy a tehetősebb utazók egyik fő motivációjának a különleges alkalmak megünneplése számít majd – ezeket pedig a legtöbben családjuk társaságában tervezik véghez vinni.

Ehhez kapcsolódóan egyébként a többgenerációs utazások száma is minden bizonnyal növekedni fog: legyen szó szülinapokról, évfordulókról vagy egyéb fontos eseményekről, a kimutatás szerint a luxusutazók ezeket szeretteik társaságában tervezik megünnepelni.

A családos utazások toplistáját Olaszország, Hawaii, Costa Rica, Franciaország és az Egyesült Államok vezetik.

Ezt olvastad már? 4 felkapott úti cél, ahová meglepően sokan utaznak 2024-ben

Környezettudatosság

A fenntartható turizmus növekvő népszerűségét már több, utazási trendekkel foglalkozó szakember is kiemelte, és úgy látszik, ez a tehetősek körében is kiemelten fontos szerepet foglal el.

Attól tartva, hogy bizonyos természeti látványosságok a klímaváltozás és a tömegturizmus hatására idővel teljesen tönkremennek, a luxusutazók minél több ilyen úti célt szeretnének meglátogatni.

Továbbá a válaszadók fontosnak tartják a természeti katasztrófák sújtotta úti célok támogatását is; így például a számítások szerint Görögországot, Marokkót és Hawaii-t is sokan fogják választani.

„Azt látjuk, hogy a klienseink tenni szeretnének valamit a katasztrófák sújtotta desztinációk gazdaságáért, illetve a helyi lakosokért tenni – ebbe beletartozik a helyi üzletek, vállalkozások támogatása és például az önkénteskedés is”

– mondta el Belles.

Ha már luxusnyaralás: 2023 legszebb tengerpartja, de szinte csak a brazil elit látogatja

Privát luxus 

A világon egyre inkább növekszik a kereslet a turistamentes úti célokra. Így van ez a hajós utazások esetében is, ugyanis a válaszadók közül sokan emelték ki, hogy a nagyobb hajók helyett inkább a privátabb megoldásokat preferálnák.

Emellett a tengerek helyett inkább a folyók kerülnek majd a reflektorfénybe – a legkeresettebb útvonalak a Dunát, a Mekongot és a Nílust fogják érinteni.

Azért az óceánjárók se maradnak majd utasok nélkül: 6 meghökkentő tény az óceánjáró hajók fedélzetéről, amiről alig hallott valaki

Azonban a hajós utazások esetében könnyen keveredhet a felfedezést érintő trend a privát luxussal, így például Alaszka vagy az Antarktisz is azon úti célok közé tartozhat, amit előszeretettel látogatnak majd meg a kalandokra vágyó, tehetősebb utazók.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET