Lovagkori kirándulások: 5 kihagyhatatlan vár

Nézzétek meg, hol éltek a középkor szuperhősei, a lovagok!

Fotó: Getty Images

Indulhat a családi kaland? Szóljon az ősz is Magyarország felfedezéséről, kalandozzunk együtt, kalandozzunk biztonságban a Kalandra fel, Magyarország! játék keretein belül, ezúttal fedezzétek fel hazánk érdekes várait!

Regéci vár

Fotó:


A vadregényes Zempléni-hegység egyik ékköve a gazdag történelmi múltra visszatekintő regéci vár. Történetének pontos kezdete nem ismert, ám korabeli oklevelek tanúsága szerint 1285-ben már bizonyosan állt, hiszen abban az évben, a második tatárjárás idején a magyar seregek a Regéc-hegy alatt ütköztek meg a hódító hordákkal. Az utóbbi években elvégzett fejlesztések nyomán a vár igazán vonzó turisztikai látványossággá nemesült. Az Öregtorony rekonstrukciója után állandó kiállításoknak ad helyet, a kőtár kincsei mellett betekintést nyerhetünk a lövegek fejlődésébe, valamint a 17. századi ostromtechnikák sajátosságaiba. Regécen az ifjabb generációkat is tárt karokkal és izgalmas, 3D-s interaktív tartalmakkal várják, és a legkisebbek is alkalmazás segítségével tilitolizhatnak, kirakózhatnak, avagy memóriajáték segítségével ismerkedhetnek a várral és a történelmi korokkal.

Tudtad?
II. RÁKÓCZI FERENC FEJEDELEM, AZ 1703 ÉS 1711 KÖZÖTT VÍVOTT SZABADSÁGHARC VEZÉREGYÉNISÉGE ITT TÖLTÖTTE GYERMEKKORÁT.

INFORMÁCIÓK:

Cím: 3893 Regéc, külterület
Látványosságok a közelben: Nyíregyházi állatpark, Füzér vára
MOL-pecsételőhely: Sárospatak, Wesselényi Miklós út
Weboldal: regec.hu

Füzér vára

Fotó: Wikimedia


A füzéri várhegy hazánk hét természeti csodájának egyike. A lélegzetelállító természeti környezetben álló vár pedig a történészek feltételezése szerint már a tatárjárás előtt az ország kevés magánföldesúri rezidenciáinak egyike volt. A közelmúltban zajlott a füzéri Felső Vár rekonstrukciójának első üteme, amely során izgalmas kiállításokkal bővült a látnivalók sokasága: megépült az Alsó Vár, a Felső Várban a Palotaszárny, a Várkápolna és az Alsó Bástya. Tizenöt helyiségen keresztül látogathatjátok végig az inventárium alapján rekonstruált, a váréle- tet megidéző kiállítást. Emellett pénzverde, kőtár, pénztörténeti tárlat is található a várban. De nem éri meg kihagyni a Magyar Szent Korona történetét bemutató és a Kárpát-medence várairól szóló kiállításokat sem! Az ország első vártekergő térképének segítségével fedezhetjük fel a megidézett múltat, amit az újjáépült „REG-ÉLŐ" vár nyújthat!

Tudtad?
FÜZÉR VÁRA EGYIKE HAZÁNK LEGRÉGEBBI VÁRAINAK. 1526-BAN ITT ŐRIZTÉK A MAGYAR SZENT KORONÁT.

INFORMÁCIÓK:

Cím: 3996 Füzér, Petőfi Sándor út 3/A
Látványosságok a közelben: Aggteleki cseppkőbarlang, Regéci vár
MOL-pecsételőhely: Sátoraljaújhely, Várhegy utca Encs, 3-as főút
Weboldal: fuzervara.hu

Simontornyai vár

Fotó: 123rf


A gyönyörűen helyreállított dél-dunántúli várban és vármúzeumban az egész család tartalmas szórakozásra lel. A 13. századig visszavezethető történelmű erődítmény napjainkban a múzeumpedagógia értékes színhelyeként is működik, ahol nemcsak a történelem zivataros századaival ismerkedhettek meg, de időről időre rangos időszaki kiállításoknak és színvonalas programoknak is helyt adnak a patinás falak. A simontornyai vár gyermekcsoportoknak is ideális kirándulóhelyszín, hiszen szinte jelképes térítési díjért múzeumi órák keretében tanulhat sok érdekességet az ifjúság, óvodáskortól egészen felső tagozatig. A vármúzeum természetesen állandó kiállításokkal is várja az érdeklődőket, egyebek közt a Tolna megyei nemesi ősgalériáktól Bazsonyi Arany festőművész kiállításáig. A vár virtuális túra keretében is felfedezhető, illetve ez a lehetőség remek alkalmat nyújt az előtanulmányozásra, hogy a helyszínen zavartalanul átadhassátok magatokat a reneszánsz életérzés varázsának.

Tudtad?
A VÁR FÉNYKORA AZ 1500-AS ÉVEKRE ESIK, AKKOR MÁTYÁS KIRÁLY DIPLOMATÁJA, GERGELLAKI BUZLAY MÓZES BIRTOKOLTA.

INFORMÁCIÓK:

Cím: 7081 Simontornya, Vár tér 10.
Látványosságok a közelben: Tamási Vadaspark, Gemenci Erdei Vasút
MOL-pecsételőhely: Simontornya, 61-es főút
Weboldal:
simontornyaivar.hu

Cseszneki vár

Fotó: 123rf


Győrt Veszprémmel összekötő 82-es főút szerpentinje fölött magasodó Cseszneki Vár a Bakony ékköve, a tatárdúlás utáni nagy várépítési korszak remeke: 1281-ben már jelenlegi helyén állt. Virágkora Zsigmond király uralkodásának idejére, a 15. század elejére tehető, amikor a Garai főúri család impozáns megjelenésű gótikus lovagvárrá építtette át az addig alacsony, kicsiny erődöt. A törökök két, a labancok egy alkalommal ostromolták eredménytelenül. Barokk várkastéllyá az Esterházy család tagjai alakították az 1750-es években, ám a nemesi lakók nem sokkal később elköltöztek, és a továbbiakban már csak raktározási célokra használták. A 19. század elején földrengés, majd tűzvész tette lakhatatlanná. A várban jelenleg is folynak állagmegőrzési és rekonstrukciós munkálatok, melyek a látogathatóságot alapvetően nem befolyásolják.

Tudtad?
MI AZ ARMÍROZÁS? A VÁRTORNYOK SARKAINAK NAGY MÉRETŰ KÖVEKKEL TÖRTÉNŐ MEGERŐSÍTÉSÉT JELENTI.

INFORMÁCIÓK:

Cím: 419 Csesznek, Várhegy köz
Látványosságok a közelben: Zirci Arborátum, Xantus János Állatkert (Győr)
MOL-pecsételőhely: Pápa, Csóka fogadó, Jókai út 63. Várpalota, 8-as főút
Weboldal:
csesznekivar.hu

Egri vár

Fotó: 123rf


Az egri vár a hősiesség és a hazaszeretet mintaképe, melynek török kori történetét a magyar irodalom egyik legismertebb regénye, az Egri csillagok örökítette meg. A vár kapui reggeltől késő estig nyitva állnak, felsétálva a Szép bástyára elétek tárul a környező táj, ahol valaha több tízezer oszmán katona állomásozott. A vár alatti titkos alagútrendszerbe a Setét-kapun keresztül vezet az út. A méltán híres Kazamata ad otthont az Egri vár építészetét és a várharcászatot bemutató interaktív kiállításoknak, valamint az Egri Csillagok – Regény és valóság című tárlatnak, melyben végighallgathatjátok Dobó István várkapitány esküjét, és szemügyre vehetitek az 1552-es ostrom során használt leleményes „tüzes tárgyakat". A vár történetét Szent István király korától a Rákóczi-szabadságharcig a Gótikus Palotában Az egri vár története kiállítás mutatja be. Az erőd falai között sétálva a középkori gótikus katedrális maradványait is megtaláljátok, melynek szentélyét a török ostrom előtt bástyává alakították.

Tudtad?
GÁRDONYI GÉZA AZ EGRI CSILLAGOK SZÖVEGÉVEL SOKÁIG NEM VOLT ELÉGEDETT, TÖBBSZÖR ÁTÍRTA AZ 1913-AS KIADÁSIG.

INFORMÁCIÓK:

Cím: 3300 Eger, Vár köz 1.
Látványosságok a közelben: Gyöngyösi Mátravasút, Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület
MOL-pecsételőhely: Eger, Kistályai út 1.
Weboldal:
egrivar.eger.hu

AMI MÉG ÉRDEKELHET