Az apró spanyol halászfalu, ahol a „világ legkisebb tengere" is megbújik

A rejtett mini strand a spanyolok egyik kedvence.

Spanyolország északi részén, Asztúria régiójában bújik meg a mediterrán ország egyik legérdekesebb strandja: a mészkősziklákkal körülölelt Playa de Gulpiyurit a világ legkisebb tengerpartjaként is ismerik, a hozzá tartozó vízfelületet pedig a „világ legkisebb tengere is egyben" – ráadásul a közeli Llanes településén is akad bőven látnivaló.


Asztúria régiójának egyik legérdekesebb látványosságaként tartják számon a szárazföld közepén elterülő strandot, amihez a tengervíz közvetett módon, egy barlangon keresztül jut el. Apró mérete és különleges elhelyezkedése miatt sokan a „világ legkisebb tengerének" is nevezik az Atlanti-óceán Vizcayai-öblétől körülbelűl 300 méterre elhelyezkedő strandot – zöldellő rétekkel körülvett Playa de Gulpiyuri pedig nagyjából száz méterre fekszik a tengertől.

A Lord Howe-szigetet is természeti kincsei teszik különlegessé: A vadregényes ausztrál sziget, amit egyszerre csak 400 turista látogathat meg

Fotó: Shutterstock

Míg a terület északi részét meredek mészkősziklák szegélyezik, addig déli partján kialakult egy csupán néhány tíz méter hosszú, homokos tengerpart.

A strand közigazgatásilag Llanes községéhez tartozik, amit elsősorban a 13. században felhúzott, 300 méter hosszú középkori falairól, történelmi óvárosáról és művészeti örökségeiről ismert. Itt található például a 12. században épült Santa María del Conceyu bazilika, de a helyi kaszinó épülete is említésre méltó.

Történelem Ragusában is akad bőven: Az elragadó szicíliai város, amit teljesen helyrehoztak egy földrengés után

Getty Images/Federica Grassi

A világ legkisebb tengere: a „Playa de Gulpiyurit"

A települést délről gyönyörű mészkősziklák határolják, és itt fut végig a Sierra del Cuera-hegység néven ismert természetvédelmi területek hálózata is. A hegyek között mély völgyek futnak végig, amik tele vannak kacskaringós vájatokkal, barlangokkal. Utóbbiak közül az egyik legismertebb a Cueva de Caldueñin, ami egy vezetett túra keretében is meglátogatható.

A Llanes környékén található a Nueva településéhez tartozó Bolado-barlang is, ahol ősi barlangrajzokra bukkanhatnak a látogatók.

Cuevas del Agua is Asztúriában rejtőzik: A település, amit kizárólag egy barlangon keresztül lehet elérni

Persze a látványosságok közül nem maradhatnak ki a tengerpartok sem, ezek közül a legnépszerűbbnek a Cuevas del Mar, illetve a Playa del Toró sziklaképződményekben gazdag partjai, valamint a Playa del Poo szokatlan alakú strandja is – írja a Spain This Way.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET