A francia város, ami Párizs megfizethetőbb alternatívája lehet

Látnivalókból sem szenved hiányt.

lille

Franciaország fővárosa természetesen utánozhatatlan, ám ha túlságosan drágállnánk a párizsi árakat, pláne a nyári olimpia alatt, de szívesen vennénk Franciaország felé az irányt, akkor Lille jó választás lehet. Párizshoz hasonlóan a városban rengeteg múzeum, történelmi látnivaló és persze remek étterem közül válogathatunk – mutatjuk, miket érdemes felkeresni Lillében.


A belga határhoz közel elhelyezkedő Lille bár Magyarországhoz viszonyítva azért drágább, Franciaország nagyvárosai közül az egyik legmegfizethetőbb opciónak számít. A 16. században a helyi textilipar miatt került a középpontba, és elsősorban ipari városként volt ismert – mára viszont történelmi óvárosával és egyetemeivel egy igazi kulturális központtá nőtte ki magát.

A flamand stílusjegyeket őrző óváros (Vieux-Lille) tele van múzeumokkal, galériákkal, éttermekkel és szórakozási lehetőségekkel. Itt rengeteg reneszánsz és középkori épülettel találkozhatunk, erre járva mindenképpen látogassunk el a Grand Place-en található városháza barokk épületéhez, illetve nézzük meg a Régi Tőzsde (Vieille Bourse) 17. századi épületét is.

A közelben található a Notre Dame de la Treille székesegyház is, a történelemért pedig térjünk be a Hospice Comtesse múzeumba, ami egykor egyfajta menedékházként funkcionált.

Egy csendesebb élményért fedezzük fle Autoiret: Az apró francia falu, ami a vidéki romantika legszebb példája

Az egyik legjelentősebb látványosságnak a Palais de Beux-Arts szépművészeti múzeuma számít, ahol Franciaország egyik legnagyobb gyűjteményébe nézhetünk bele: olyan művészek alkotásait csodálhatjuk meg, mint Francisco Goya, Rembrandt vagy Rubens.

Ha megfáradtunk volna a sétálgatásban, akkor célozzuk be a Wazemmes-negyedet, ami a város kulturális központjának minősül: a környéken több piac kínál friss zöldségeket, sajtokat és húsokat, de a bolhapiacon bútorokat és tárgyakat is találhatunk. Errefelé egyébként kávézók, bárok és éttermek teraszain is belekóstolhatunk a helyi gasztronómiába.

Klasszikus fogásnak számít a flamand kultúrára visszavezethető kagylós-sültkrumplis moules-frites, a halas-zöldséges waterzooi leves, a carbonade flamande pörkölt, illetve a Maroilles sajt is.

Le Touquet is az északi régióban található: A francia tengerpart, ami egykor népszerűbb volt, mint a Riviéra

Amennyiben levezetnénk egy jó ebédet, keressük fel Lille kertjeinek egyikét: a citadella köré épült Parc de la Citadelle népszerű választás, de a Jardin des Plantes botanikuskert is megérhet egy látogatást.

Az éjszakai életért vegyük célba a Solférino utcát vagy a Saint-André utcát, melyek környékén számos bár és szórakozóhely várja a látogatókat.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET