Lillafüred, a „magyar Tátra" télen

Nézd meg te is idén télen a jégbe fagyott álomvilágot!

Fotó: MTI

Bár adottságai mindig is kiemelkedőek voltak a kirándulók számára, a nemrégiben nyílt libegő, a kalandpark, a kisvasút és a frissen átadott Zsófia-kilátó már többnapos kikapcsolódáshoz is alkalmassá teszik Lillafüredet és környékét.

A település már a millenium környékén létrejött, de csak a trianoni békeszerződés nyomán nőtt meg a népszerűsége. A magyarországi vagyonos polgárság ugyanis ekkor veszítette el tátrai üdülőhelyeit, Lillafüred pedig ezeket volt hivatott pótolni az 1920-as évek végétől kezdve. Míg ekkor valódi sportparadicsom jött itt létre sísánccal, sífelvonóval, szánkópályával, vitorlázótóval és stranddal, a második világháború után a környék hosszú időre áldozatul esett a kommunista rendszer hadászati és egyéb céljainak, lerombolva mindazt, amit a 20-as évek megteremtett. Ma azonban ismét egyre fényesebben ragyog a bükki üdülő- és kirándulóhely csillaga.

Békebeli kikapcsolódás

Ha ma rápillantunk a Palotaszállóra, ugyanabban az élményben lehet részünk, mint hajdan József Attilának, Kabos Gyulának és Tolnay Klárinak. Szerencsénkre vége azoknak az évtizedeknek, amikor az impozáns épület előbb szovjet hadikórházként, majd szakszervezeti üdülőként működött, így most újra érdemes itt megszállni, de akár csak besétálni is, és megcsodálni a különleges termeket. A szállóhoz hasonlóan a kisvasút is a 20-as évek végétől vált rendkívül népszerűvé, majd megszenvedte a háborút és a szocializmus időszakát, hogy ma újra a legmodernebb technológiát, a hibrid mozdonyt ötvözze az eredeti, 1925-ös kocsikkal. Kihagyhatatlan élmény gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt!

Fotó: MTI

És szorosan összekapcsolódik előbbiekkel az augusztusban megnyitott Zsófia-kilátó sorsa is, amelyet 1900-ban adtak át. Később egy katonai bázis miatt elbontották, majd 2022-ben az eredeti tervek modernizálásával újjászületett. Ma tehát ismét legszebb pompájában ragyog, csak épp nem létrákon, hanem lépcsőkön kapaszkodhatunk fel benne, hogy gyönyörködhessünk a Bükk környező hegyeiben, s alant Lillafüredben.

Lillafüred föld alatti világa

A környék természeti adottságait már az ősember is hasznosította, ami nem is csoda, hiszen a barlangokban télen-nyáron állandó, 10 fok körüli hőmérséklet uralkodik. Ha tehát izgalmas kirándulóhelyet keresünk, vagy épp reggel túl felhősnek tűnik az ég, válasszuk a kalandos és egészséges föld alatti világot! A Kecske-lyukban szinte egyedülálló módon, szabadon, felszerelés és vezetés nélkül járhatjuk be elődeink otthonát. Fejlámpát azért érdemes vinni!

A világviszonylatban is rendkívül ritka mésztufaképződmény, az Anna-barlang pedig nemcsak azért kihagyhatatlan program, mert növényi fosszíliákat láthatunk benne lépten-nyomon, de azért is, mert a Palotaszállóhoz tartozó Függőkert oldalában van a bejárata, vagyis egy lépést sem kell tenni a kulturális látnivalók után, és máris a föld alatti csodavilágban találjuk magunkat.

A gyógyhatású, por- és pollenmentes István-barlanghoz azonban már kicsit messzebb kell kalandoznunk, a Répáshuta felé vezető úton elindulva. A számtalan formában és méretben kialakult cseppkövek bizonyosan pótolnak a fáradságért, ahogy a Szeleta-barlanghoz vezető kaptató is megéri a befektetett energiát. Nemcsak monumentális termeket (és kiváló bivakszállást) találunk itt, hanem egyenesen a földtörténetbe lépünk be, amikor a barlangi oroszlán, vadló és rénszarvas nyomában járunk a föld alatti csarnokokban.

Testi-lelki ellazulás 800 éve

Fotó: barlangfurdo.hu

Ha pedig barlangok, hogyan is feledkezhetnénk meg a romantikus miskolctapolcai Barlangfürdőről? A 31 fokos gyógyvíz amúgy is egyedülálló, de mindez olyan díszletek között, amivel nem sok másik hely büszkélkedhet. Millió éves sziklák alatt kanyarog a barlangi forrás meleg vize, mi pedig lenyűgözve követjük az áramlatot a téglákkal kirakott falú Római terembe, miközben elragad a vadvíz a régi fürdőben, majd megérkezünk a csillagos égboltot fölénk rajzoló kupola alá. Mindezt mondjuk egy szeles őszi napon, egy kihívásokkal teli kirándulás után... A gyerekek ráadásul pancsolhatnak a tematikus gyerekmedencékben is, miközben mi felváltva lazulunk a vadonatúj szaunavilágban, majd együtt körbesétálhatjuk az Őspark nyugalmat árasztó csónakázótavát.

Aludj a téli erdőben!

Fotó: MTI

Ha feltöltődtünk a meleg barlangi gyógyvízben, másnapra betervezhetünk egy igazi kirándulást, még akkor is, ha esetleg hideg van vagy esik a hó. A lényeg, hogy érkezésnek a Lillafüred és Bükkszentkereszt közötti hegyoldalon lévő fehérkőlápai turistaházat célozzuk meg. Itt ugyanis hidegben is fűtött szállás és meleg étel-ital várja a bátrabb túrázókat, akik kipróbálhatják a nem messze kanyargó Oxigén tanösvényt. Ez gyerekkel is ideális program, mivel számos szórakoztató elemmel látták el, de felülhetünk a libegőre is, vagy bekukkanthatunk Bükkszentkereszten a bükki füvesember, Gyuri bácsi portájára. Utóbbihoz 2020-ban készült egy szuper gyógynövénypark, ahol – szeptember végéig, majd május közepétől újra – rövid tanfolyamokon sajátíthatjuk el a gyógynövények tudományát. Visszatérve Lillafüredre, illetve még azon is túl, a Garadna-völgyben pedig pisztrángozhatunk az újmassai Vendéglő a Pisztrángoshoz étteremben. A téli nyitvatartást minden szolgáltató esetében érdemes indulás előtt ellenőrizni, vagy akár személyesen érdeklődni náluk!

Jégbe fagyott álomvilág

Fotó: MTI

A kisvasútról is jól látszó Hámori-tó Lillafüred egyik büszkesége, és innen nem messze zubog le a mesterségesen kialakított lillafüredi zuhatag. A vízesés 20 méteres magasságával valóban varázslatos látványt nyújt, vízhozama a tavaszi olvadás utána legnagyobb. Előfordul, hogy keményebb teleken be is fagy, akárcsak a csónakázótó, viszont a kisvasút szerencsére hóban is képes közlekedni. Tehát ha télen járunk erre, akkor se aggódjunk, hogy látnivaló nélkül maradunk!

AMI MÉG ÉRDEKELHET