Lépjünk a Kékre!

10 érdekesség az Országos Kéktúráról.

A legkultikusabb magyarországi túraútvonal az Országos Kéktúra: százezrek álltak már neki, de csupán mintegy 5%-uk teljesíti a másfélmillió lépést. Kedvcsinálóként hozunk néhány érdekességet és gyakorlati tudnivalót. Ne feledjük: minden egy lépéssel indul!

1. Az Országos Kéktúra útvonala mintegy tízéves előkészítés után Szent István király halálának 900. évfordulójára, 1938-ra készült el.

2. Az Országos Kéktúra az Országos Kékkörnek csupán egyetlen szakasza: utóbbinak a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra is része, melyek együttesen 2550 km-t tesznek ki, ebből a Kéktúra 1168 km.

Fotó: MTSZ

Dobogókő

3. A Kéktúra népszerűségéhez a legtöbbet egy 1979-es kultfilmsorozat, aMásfélmillió lépés Magyarországon adta a legendás természetfilmessel, Rockenbauer Pállal az élen. A kis csapat a hivatalos sorrendet megfordítva Hollókőtől indulva ment az Írott-kőig.

4. A kéktúrázók a távot igazoló pecséteket a hivatalostúrafüzetben gyűjthetik, melyet annak beteltekor a jelvényért cserébe be kell mutatni. Hivatalosan 2019 szeptemberéig 6652 teljesítették a távot. A legfiatalabb kéktúrázó 7, a legidősebb 95 évesen adta le a bélyegzőfüzetét. Volt olyan is, aki egy 37 éve megkezdett füzetet váltott jelvényre.

5. Ha egyhuzamban, pihenés nélkül járnánk végig az útvonalat, akkor az átlagosan 332 óra és 24 percet, azaz két hetet venne igénybe.

6. A budapestiek könnyű helyzetben vannak abból a szempontból, hogy két nagy vargabetű is található a főváros közelében a Pilisben és a Börzsönyben. Innen még könnyen és gyorsan hazajuthatnak tömegközlekedéssel, így megússzák a sátorozást. A térségben több, kezdőknek is ajánlható szakasz található, mint például a Hűvösvölgy-Rozália téglagyár közti 14,2 km és a Piliscsaba-Nagykovácsi közti 14 km.

Fotó: MTSZ

7. A 27 szakaszból a legnehezebb a 19-es, Becske és Mátraverebély közti 73,9 km – melyet persze nem egy nap kell letudni, a szintidő két nap. Itt összesen 2380 m-es szintemelkedéssel kell számolnunk, azaz a túra egy jó részét erős hegymenetben kell megtenni. Cserébe viszont felvisz a Cserhát legszebb kilátópontjára, a Szandavár romjaihoz.

8. Természetesen futva is teljesíthető a táv, ebben a kategóriában Szarvas Mátyás, a Körösök Völgye Turista Egyesület alapítója tartja a rekordot. 2002-ben egyszer már lefutotta a Kéktúrát 17 nap alatt, majd 2008-ban emelte a tétet, és a teljes Kékkör 2500 km-ét 43 nap alatt abszolválta.

Fotó: MTSZ

Írott-kő

9. A túra nyugati végpontja a Dunántúl legmagasabb csúcsán, az Írott-kőn ér véget. Az itt található, 1913-as kilátó Trianon után határponttá vált, így egészen 1989-ig nem is volt látogatható a magyar oldal.

10. Az utolsó, Hollókőig tartó szakasz egyik pecsételőhelye a legendás Bableves csárdánál van, ahol mindenképp érdemes megpihenni egy kicsit. Itt a környék jellegzetes, palóc fogásai mellett közel tucatféle bablevest kóstolhatunk.

A Másfélmillió lépés Magyarországon sorozatot újra, 32 év után feldolgozta a Magyar Televízió:

youtu.be

Másfélmillió lépés Magyarországon 32 év múlva 1.Zemplén

A rovat és az összeállítás szakmai partnere a Turisztikai Marketingkommunikációs Ügynökség.

AMI MÉG ÉRDEKELHET