Tudtad, hogy ezt a mesebeli falut fotózzák a legtöbben?

Csak pár óra autóútra található Európa egyik legnépszerűbb települése, a bájos Hallstatt.

Fotó: 123rf

A Hallstatti-tó partján elhelyezkedő falu egy igazi kis ékszerdoboz, melyet hatalmas hegyek zárnak közre és természeti csodák találhatóak mindenhol, kezdve a szomszédos salzkammerguti hegyektől, a világ legrégebbi sóbányáján át, a falu saját vízeséséig. Annak ellenére, hogy csak gyalogosan lehet megközelíteni, az apró településre lankadatlan érdeklődéssel érkeznek a turisták

LÁTNIVALÓK

Maga a település úgy néz ki, mintha egy csak egy bájos képeslapot nézne az ember. Hallstatt azután lett ennyire felkapott úti cél, hogy hasonlóan néz ki a mitikus tornyával és magasba nyúló hegyeivel, mint a Jégvarázs Arendelle-je. A pasztellszínű házak a csillogó tóra néznek, és elbűvölőek télen-nyáron. Nyáron az ablakokban található muskátlik teszik tökéletessé a látványt, télen pedig a csillogó fények és a furcsa faházak tetejéről szikrázó jégcsapok csodaországává válik.

Maga a falu nagyon pici, de könnyen bejárhatóak romantikus szűk utcái és végeláthatatlan lépcsői.

Ha pedig megpihennél, akkor a Marktplatzon beülhetsz egy hangulatos kávézóba vagy étterembe, és onnan kémlelheted ezt a meseországot. Ám nemcsak a Jégvarázs vonzza a látogatókat, hanem a természeti értékek is, ugyanis a Hallstatt–Dachsteini kultúrtáj részeként 1997 óta a Világörökség részének számít.

SKYWALK

A kilátóból lenyűgöző kilátás nyílik a tóra, az alpesi csúcsokra és a dombok közé fészkelt falura, ahova a Salzbergbahn siklóval lehet felmenni. A festői Rudolf-torony előtt található kilátó a „World Heritage View” nevet kapta, amely nemcsak a világörökség része, hanem az egyik legismertebb kilátópont is egész Ausztriában.

Magába a kilátóba a sóbányához megváltott jeggyel tudsz felmenni, és innen indulnak a túrák is a hegy belsejébe.

Fotó: 123rf

​ALTAUSSEE SALZWELTEN – SÓBÁNYA

A Salzbergen hegy gyomrában található a világ egyik legrégebbi sóbányája, melyet csak védőruházatban lehet megközelíteni. Az UNESCO által is elismert sóbányák még Kr.e. 4000 körülről származnak és egy kétezer éves emberi maradványt is rejtenek.

Magát a bányát gyalogosan a Salzbergenen keresztül vagy siklóval tudod megközelíteni, majd a védőruházatot felvéve bevisznek a bányavonattal a hegy belsejébe, ahonnan fa csúszdák segítségével lehet elérni a különböző szinteket. A túra végén pedig a bányatóhoz érsz le, és megtekintheted a különböző sóban konzerválódott leleteket is.

SZENT MIHÁLY-KÁPOLNA ÉS A CSONTHÁZ

A kápolna a 12. századból származik, és mintegy 1200 emberi koponyából álló kísérteties gyűjteményt tartalmaz, amelyek közül 600 kézzel festett és családi csoportokba rendezték. A hagyomány 1720-ból származik, és hozzá tartozik az is, hogy minden koponyán feltüntették a halál időpontját. A koponyagyűjtéshez a történet szerint az vezetett, hogy Hallstatt temetője túl kicsi volt a 17. századi lakosoknak, és mivel a hamvasztás egykor tilos volt, így oldották meg a temetést. A sírokat újra megnyitották, hogy helyet teremtsenek, a koponyákat pedig megtisztították és kint hagyták a napon kifehéríteni, majd virágkoszorúkkal lefestették, hogy a sírokon található virágokat szimbolizálják vele.

A koponyák virágmotívumainak megvan a maga jelentése: a tölgyfalevelek a dicsőséget, a babérok a győzelmet, a borostyán az életet, a rózsák pedig a szerelmet jelképezik. Bár a hamvasztás azóta megoldotta a temetkezési terület problémáját, a hallstatti lakók dönthetnek úgy, hogy a kápolnába küldik maradványaikat.

A HALLSTATTI MÚZEUM

A múzeumban egészen a kőkorszaktól a közelmúltig megtalálhatóak a történelmi és kulturális emlékek, melyeket holografikus és háromdimenziós kijelzőkkel, valamint videó-animációkkal, VR-szemüvegekkel lehet megtekinteni.

FIVE FINGERS KILÁTÓ, DACHSTEIN

Nem messze található Hallstatt-tól a Five Fingers kilátó, amely joggal az Alpok leglátványosabb kilátója. Az 5 ujj kinyúlik egy szakadék fölé és lenyűgöző kilátást kínál. Az egyik ujj például teljes egészében üvegből készült, a másik pedig lehetővé teszi a látogatók számára, hogy egy nagy barokk képkerettel személyes képet kreálhassanak a hallstatti világörökségi helyszínről. Érdekesség, hogy a Fivel Fingers kilátó éjfélig világít, és emiatt messziről is látható.

Innen egy tökéletesen egyedülálló panorámás kilátás nyílik Hallstattra, a Hallstättersee-re és a belső Salzkammergut régióra.
AMI MÉG ÉRDEKELHET