Ezeken az európai repülőtereken tűnt el a legtöbb poggyász tavaly

Egy friss felmérés szerint.

madrid, repülőtér

Adolfo Suarez Madrid-Barajas repülőtér, Spanyolország - Fotó: Shutterstock

Nyaralás során kevés kellemetlenebb élmény érheti az utazókat, mint az, ha az úti célra érkezve derül ki, hogy nyoma veszett a feladott bőröndnek. Egy friss kimutatás most felmérte, hogy melyik európai repülőtereken tűnt el a legtöbb poggyász.


A Reclamio egy nemzetközi jogi szolgáltatást végző vállalat, amely az utasok és a poggyászok légi szállítása során bekövetkezett (kár)eseményekből eredő követelések rendezésére összpontosít.

Az utaspanaszokra specializálódó cég belsős adatai alapján úgy tűnik, hogy egy spanyol repülőtéren, a madridi Adolfo Suarez Madrid-Barajason veszett nyoma a legtöbb poggyásznak tavaly. A 2023-ban beérkezett összes panasz mintegy 26,5 százaléka a spanyol főváros központi repülőterét érintette, amit tavaly több mint 60 millió utazó látogatott meg.

A második helyet is egy spanyol repülőtér foglalhatta el, mégpedig az ország második legforgalmasabb repülőtere, a Barcelona-El Prat. A panaszok 13,2 százaléka innen érkezett a cég felé.

Spanyolországban egyébként reformokra készülnek: Drasztikus változás jöhet Spanyolország légi közlekedésében

A negatív lista bronzérmese a lisszaboni Humerto Delgado repülőtér lett, ez a regisztrált panaszok 5,8 százalékában tűnt fel. Negyedik helyen a párizsi Orly végzett a panaszok 2,7 százalékával, az ötödik pedig a Palma de Mallorca repülőtér lett, amelyre az összes elvesztett poggyász 2,4 százaléka vonatkozott.

Ez is Spanyolországban történt: Egyre több utas panaszkodott, végül kiderült: eurómilliós értékben loptak a repülőtéri alkalmazottak

Tavaly egyébként már arról is készült egy lista, hogy mely fapados légitársaságok veszítik el a legtöbb bőröndöt, ez alapján az utazók a legrosszabbul a Ryanairrel, a British Airwaysszel, az Easyjettel és a Wizz Airrel járnak. Az első társaság esetében a panaszok száma meghaladta a 950-et, a másodiknál a 840-et, az Easyjetnél és a Wizz Airnél a panaszok száma pedig 550 környékén alakult.

Egyeseknek nem alakult olyan jól a tavalyi év: Ezek a légitársaságok mentek csődbe 2023-ban

Fotó: Eduardo Velazco Guart / Unsplash

Abban az esetben, ha az utazás során elveszik a bőröndünk, mindenképpen azelőtt jelentsük ezt az adott légitársaságnál, mielőtt elhagynánk a repülőteret. A kárrendezésre ezt követően kerülhet majd sor.

Szerencsére ahogy azt a spanyol Olive Press is írja, az eltűnt bőröndök 97 százaléka két napon belül vissza szokott kerülni a tulajdonosukhoz. Amennyiben viszont teljesen nyoma veszett egy bőröndnek – pontosabban az 21 napon belül nem kerül vissza az érintett utazóhoz – az uniós jog szerint az utazók legfeljebb 1600 eurós kártérítésrejogosultak.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET