Ezek a legszebb magyarországi vízesések

A téli, befagyott vízesések különösen szemkápráztató látványt nyújtanak.

Fotó: Shutterstock

A befagyott vízesés az egyik legcsodálatosabb dolog, amivel csak találkozhatunk, ha téli túrára, vagy romantikus sétára indulunk. Kicsit kevésbé köztudomású tény, hogy nem is kell feltétlenül külföldre utazni ahhoz, hogy ilyen természeti képződményeket lássunk, elég csak pár órát vezetni hozzájuk.

​Lillafüredi-vízesés – Miskolc

Fotó: Wikimedia

A Lillafüredi vízesés pont olyan, mintha egy Disney-mesében szerepelne: a kastély építésekor mesterségesen létrehozott két emeletes zuhatag a csodás épülettől pár méterre található és télen olyan látványt nyújt, hogy minden kislány odalesz érte, akinek Elza a kedvence a Jégvarázsból. Ez utóbbi miatt kisgyerekes programnak és romantikus séta helyszínnek is tökéletes.

Szilvásváradi Fátyol-vízesés – Szalajka-völgy

Fotó: Shutterstock

Fátyol-vízesés és high core jégpálya, amikor eljönnek a mínuszok. A Szalajka-völgyben sétálva az ország egyik legszebb természeti kincsére bukkanhatunk, amihez nem árt beszerezni egy cipőre szerelhető csúszásgátlót, hogy teljesen át tudjuk adni magunkat a látványnak és ne azzal kelljen foglalkoznunk, hogy éppen mikor esünk orra. A Szalajka-völgyben található zuhatagot télen a jég miatt inkább gyakorlott túrázóknak ajánljuk.

​Tündér-lépcső – Mecsek

Fotó: Wikimedia

Elsőre nem gondolná az ember, hogy létezik ferde vízesés, pedig egy zuhatag is éppúgy folyhat ferdén, mint bármi más. A picit oldalra dőlő, lépcsőzetesen kialakult köveken zubogó patak vizéhez Óbányán, az ország egyik legcsinosabb kis falván át vezet az út. Nem igényel különösebb tapasztalatot túrázás terén, kivéve ha az ember a jeges lépcsőkön akar lépkedni: ahhoz elég sok minden kell a bátorságon kívül.

​Római fürdő – Bakony

Fotó: Shutterstock

Valamennyivel Eplény mellett van egy olyan forrás, amit már a rómaiak is megtaláltak maguknak és a fürdésre használták. Az ókori zuhanyt a híres Gaja-patak vonalán kell keresni egy eléggé csúszós úton, ami a Savanyó Jóska barlangba visz minket. A Fátyol-vízeséshez hasonlóan itt sem árt a cipőre helyezhető csúszásgátló és a csuszamlós talaj miatt sétáljunk körültekintően.

AMI MÉG ÉRDEKELHET