A világ 6 legszebb karácsonyfája 2022-ben

Európai fa lett idén a befutó.

Fotó: Getty Images

Miért pont ezek az örökzöldek kerültek fel a listára? A diys.com, amerikai kézműves weboldal népszerűségi indexe alapján rangsorolta a leghíresebb fenyőket számos tényező alapján: többek között az Instagram-hashtageket és a Google-kereséseket vették figyelembe. A website a fák magasságát és a díszítésükhöz szükséges csecsebecsék számát is figyelembe vette. A Top 6-ban szerepelnek ikonikus darabok, de feltűnik néhány kevésbé ismert városi karácsonyfa is.

1.  Gubbio, Olaszország

Igaz, hogy nem élő fa, de így egyel kevesebb fenyőt kellett kivágni, és a látvány… szerintünk nem is kell magyarázni. Ezzel a kis csellel a világ legnagyobb karácsonyfája található ebben az olasz városban, ami minden évben december 7-től január 8-ig látható 750 méter magasságban az Ingino-hegy lejtőjén, Gubbio városán kívül, Umbriában. A „gyökerek” a faluig érnek, míg a tetején található csillag azt a Sant’Ubaldo-bazilikát jelzi, ahol Gubbio védőszentje, szent Ubaldo teste található.

2.  Rockefeller Center, New York, USA

Fotó: Getty Images

Ahogy nincs karácsony Kevin nélkül, úgy nincs Rockefeller Center gigantikus karácsonyfa nélkül – legalábbis 1931 óta. Ezúttal egy 14 tonnás, 24 méter magas, norvég lucfenyő került Manhattanbe, ami Quennsbury-ben, egy Neil Leboitz nevű férfi kertjében nőtt ekkorára. Az ünnepi örökzöldet 50 ezer színes égő világítja meg, a tetején pedig egy háromdimenziós, Swarovski kristályokkal kirakott csillag látható. „Számomra ez csak egy szép fa volt, de most különleges fa lett belőle, és a világon mindenki élvezheti a látványát” – mondta boldogan a régi tulajdonos. Jelenleg majdnem 70 ezer „Rockefellerchristmastree” hashtag található az Instagramon – tehát egyértelműen dobogós helyet kíván.

3.  Vilnius, Litvánia

Talán kevésbé népszerű utazási célpont a litván főváros, ám a helyiek annál szívesebben hangolódnak rá az ünnepekre a Dóm téren található karácsonyfa körül, amelynek szikrázó fényei szinte nappali fényességet kölcsönöznek a környéknek. A vilniusi karácsonyfákat minden évben más és más tematika, téma szerint díszítik. A 700 gyertyával és 700 dísszel díszített installáció idén egy elegáns, többrétegű születésnapi tortára emlékeztet. A 25 méter magas és 22 méter széles fa tíz kilométernyi füzéreivel és megvilágított, barokk ihletésű díszeivel egészen 2023. január 8-ig látható.

4.  Puerta del Sol, Madrid

Fotó: Getty Images

A látogatók és a helyiek egyaránt özönlenek a spanyol fővárosba, hogy élőben láthassák a hagyományos, ünnepi fénykiállítást, amely mindig egy hatalmas, csillogó fa köré összpontosul. Szinte minden utcában, plázában és sugárúton látható valamilyen fényjáték, téli csodaországgá változtatva a mediterrán várost. A városközpont számos főterén – Sol, Callao, Plaza de España – lélegzetelállító karácsonyfák láthatók. A fényeket építészekből és divattervezőkből álló csapat tervezte és készítette azzal a céllal, hogy látványos, ám energiahatékony és környezettudatos légkört teremtsenek a madridiak számára.

5.  Strasbourg, Franciaország

A strasbourgi karácsonyi vásár már önmagában is óriási élmény. A Place Kléber fölé magasodó Nagy Karácsonyfa ünnepi díszei az ősi hagyományokat tükrözik. Számos fából készült forma, világos és légies fehér gömbök, illetve piros csecsebecsék csüngenek rajta. Minden szürkületkor a fa fényei lassan kigyulladnak, és ezzel az egész várost átjárja a varázslatos, ünnepi hangulat.

6.  Trafalgar Square, London, Egyesült Királyság

Fotó: Getty Images

Körülbelül 8000 ember keres rá a Google-on a „Trafalgar Square christmastree” – kifejezésre az ünnepi időszakban – ez nem véletlen, hiszen minden évben lenyűgöző látványt nyújt. A fát mindig Norvégia adományozza a városnak, köszönetképpen, hogy segítették őket a második világháborúban – ez 1947 óta hagyomány. Az égősorok is minden évben a norvég hagyomány szerint vannak felhelyezve a fára, amit a britek már több ízben is kifogásoltak.

Szöveg: Sinkó Edit

AMI MÉG ÉRDEKELHET