A parlamentünk a legkedveltebb látványosság a világon

A világ legszebb turista attrakciója Magyarországon található az utazók szerint.

parlament
Fotó: Getty Images

Többek között a TripAdvisor és a Google értékelései alapján érdekes világszintű turisztikai lista állt össze, aminek az első helyezettje, vagyis a legszebbre értékelt látványossága a magyar Országház. De lássuk, milyen híres épületeket utasított maga mögé a magyar parlament!

A Stasher, egy poggyászmegőrzőket építő cég 99 turisztikai látványosságot rangsorolt világszerte a TripAdvisor- és a Google-értékelései, a helyi szállás minősége, a távolság a legközelebbi nemzetközi repülőtértől, közbiztonság és a TikTokon elért népszerűsége alapján. Minden attrakció maximum 10 pontot kaphatott, a lista végén hatalmas meglepetések vannak.

1. Parlament, Budapest

Fotó: Shutterstock

A tanulmány szerint a budapesti parlament a világon a legnépszerűbb turisztikai látványosság. A Duna-parti, neogótikus épület 10-ből 7,34 pontot kapott. Az Országház átlagos Google-értékelési pontszáma 4,8/5, a helyi szálláshelyek minőségét 8,6/10-ra értékelték a Booking.com-on. Az épületet bemutató TikTok-videókat 887,1 millió alkalommal nézték meg, és ez a szám folyamatosan növekszik. Magyarország közbiztonságot mutató pontja is jó: 1,4/5, tehát nincs veszélyérzetük a turistáknak a főváros legszebb látványossága közelében, vagyis a belvárosban.

2. Disneyland Paris

Fotó: Unsplash

A Disneyland Paris 10-ből 7,17 ponttal a második helyen áll. A vidámparkot bemutató TikTok-bejegyzéseket 7,9 milliárd alkalommal nézték meg, így ez a platform legnépszerűbb látnivalója. A helyi szállások átlagos értékelése 8,6/10, a Disneyland resort pedig jó, 4,5/5 csillagos átlagot kapott a Google Review-n.

3. Blue Lagoon, Izland

Fotó: Shutterstock

A lista harmadik helyén a geotermikus fürdő, a Blue Lagoon áll. A rengeteg turistát vonzó izlandi látványosság 7,15/10 pontot kapott. 1,1/5-ös pontszámával Izland az egyik legbiztonságosabb ország az utazók szerint. A helyi szállások minősége szintén lenyűgöző, ebben a kategóriában is a legjobbak közé tartozik 9,2/10-es átlagértékkel. A látogatók véleménye is pozitív: Google Reviews-n 4,6/5-öt kapott, míg a TripAdvisoron a minősétések 80%-a „Nagyon jó” vagy „Kiváló” volt.

A dobogóról épp lecsúszva negyedik lett a sevillai Plaza De España, ez a spanyolországi látványosság 7,13-as összpontszámot kapott. A kambodzsai Siem Reapben található Angkorvat pedig az ötödik helyen végzett a listán 7,04/10-es eredménnyel.

Melyik a legkevésbé vonzó látványosság?

Kicsit meglepő (vagy mégsem?) az utolsó helyezett, hiszen rengeteg hírt látunk, olvasunk róla. A Los Angeles-i Hollywood Walk of Fame, vagyis a Hírességek sétánya a 99. helyen áll, mindössze 3,42/10-es pontszámmal. A világhírű látványosság kapta a legalacsonyabb Google Reviews pontszámot (4/5) is. Ráadásul az Egyesült Államokban nem érzik magukat kifejezetten biztonságban a turisták: 3,8/5 veszélyességi pontot kapott a Hollywood Boulevard, ami nagyban hozzájárult, hogy ez a látványosság a ranglista aljára csússzon. De a lista második legkevésbé kedvelt látványossága is meglepő: az isztambuli nagy bazár (3,48/10), a harmadik legrosszabb helyezett pedig a Tádzs Mahal épülete, ami mindössze 3,83 pontot kapott.

AMI MÉG ÉRDEKELHET