Ezekbe a városokba utazz, ha szeretsz sétálva felfedezni

Nem is kell messzire utaznunk, hiszen a legtöbb, könnyen besétálható város itt van Európában.

München, Németország

München, Németország - Fotó: Unsplash/Jan Antonin Kolar

Ugyan a világ számos szeglete büszkélkedhet jól működő tömegközlekedési hálózattal, de egy utazás során mégis nagyobb élmény, ha gyalog járjuk be úti célunk hangulatos utcáit és kihagyhatatlan nevezetességeit. Ennek kapcsán készült most egy felmérés, amely listába szedte a világ „legsétálhatóbb" városait.

A Comparethemarket által készített tanulmány az autómentes területeket, a sétáló utcák számát, a tömegközlekedés helyzetét és az általános biztonságot vette figyelembe, sőt: még az adott városban tapasztalható esős napok számát is.

Mindezt azért, hogy fényt derítsen, melyek a legjobb, gyalog bejárható városok. A végeredmény jól mutatja, hogy Európa dominál a sétálható városok tekintetében, hiszen a legjobb tízbe csak egyetlen másik kontinensen található nagyváros fért be.

3: Varsó, Lengyelország

Fotó: Fikri Ahmad Maulana/Unsplash

Varsó, Lengyelország

A dobogó legalsó fokára Lengyelország fővárosa került.

Varsó egyik nagy előnye, hogy ideális mérete miatt a város akár gyalog is bejárható (bár a tömegközlekedés is olcsónak számít). Emellett pedig a lakosság 74%-a él autómentes körzet 1 kilométeres körzetében. Ilyen például a nyári hónapokban életre kelő Lazienki park környéke, vagy az óváros bájos macskaköves utcái.

Tippek nyárra: 5 hűvös európai úti cél, ha nem bírod a nyári hőséget

2: Milánó, Olaszország

Fotó: Daryan Shamkhali/Unsplash

Milánó, Olaszország

A divatról és a történelméről ismert Milánó lenyűgöző részei sétálva könnyen bejárhatóak, így megérdemelten került a rangsor második helyére.

Több kerékpárúttal találkozhatunk itt, mint bárhol máshol a világon, ebből következtethetünk arra, hogy tömérdek gyalogút is ezek mentén. Nem beszélve arról, hogy a lakosság 80%-a egy kilométeren belül él az egészségügyi és oktatási szolgáltatásoktól. Akár a Navigli kanyargós csatornáin szeretnénk barangolni, akár a Porta Venezia kávézóiban, éttermeiben szeretnénk kikapcsolódni annyi biztos, hogy mindezeket könnyedén elérhetjük gyalogosan — persze, ha szeretünk sétálni.

1. München, Németország

Fotó: Luca/Unsplash

München, Németország

A Bajorország szívében fekvő másfél milliós München több okból is hivatalosan a világ legjobban bejárható városa.

Köszönhető ez egyrészt annak, hogy a város szinte végtelen kerékpárúttal rendelkezik — a második leghosszabbal a világon Milánó után. Továbbá a lakosság 86%-a él valamilyen autómentes hely egykilométeres körzetében — ez szintén a második legmagasabb érték a listán Varsót után. Ezen túl szintén itt a második legmagasabb az elért érték, ami az egészségügyi és oktatási intézmények egy kilométeres körzetében élők arányát (85%) és negyedik, amit a közbiztonságot illeti.

Ezt is nézd meg! 5 bájos német kisváros, ami megér egy hétvégi kiruccanást

A teljes lista: a világ tíz „legsétálhatóbb" városa

  1. München
  2. Milánó
  3. Varsó
  4. Helsinki
  5. Párizs
  6. Tokió
  7. Madrid
  8. Oslo
  9. Koppenhága
  10. Amszterdam
A lista legvégén egyébként a Dél-Afrikában találgató Johannesburg, a görögországi Patras és az egyesült államokbeli Dallas végzett.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET