Meglepő hozzávalókból készül a világ legrégebbi desszertje

Nem igazán hasonlít napjaink gejl süteményeire.

tradicionális török ashure

Desszertek széles választékából válogathatunk napjainkban. A csokoládés, kekszes vagy gyümölcsös változatoktól egészen a krémes édességekig mindenféle finomság megtalálható az éttermek étlapjain és az üzletekben. De honnan is ered az étkezést lezáró fogás? Rövid betekintés a desszert kialakulásának történetébe.


A legenda szerint körülbelül 5000 évvel ezelőtt Noé és családja az özönvíz levonulása után, a mai Törökország területén, az Ararát-hegynél ringatózott bárkájukon. A túlélők a víz visszahúzódását azzal ünnepelték meg, hogy a hajón maradt hozzávalókból egy kásaszerű ételt készítettek – így született meg az ashure, amelyet gyakran szokás „Noé pudingjának" is nevezni.

Ez is érdekelhet: Magyar, de mégsem: hol is született meg a rizibizi?

A világ legrégebbi desszertje ma is fontos spirituális jelentőséggel bír Anatóliában, a mai Törökország nagy részét alkotó területen. Az ashure arabul tízet jelent, és az iszlám naptár első hónapjának, Muharram hónapnak a tízedik napjára utal.

A desszertet ilyenkor a bárka partraszállására emlékezve készítik el a családok, akik a barátokkal és a szomszédokkal is megosztják az ételt.

Az ashure-t nem csak Törökországban kedvelik: Örményországban és több balkáni államban is rendkívül népszerű desszertnek számít. Az ashure elsősorban búzaalapú, azonban gyakran tartalmaz fehérbabot és csicseriborsót is, ami nem igazán jellemző az általunk kedvelt desszertekre. Törökországban és azon túl is számtalan változata és receptje létezik.

A diófélék és gyümölcsök mellett – mint például a gránátalma, füge, pisztácia vagy a sárgabarack – különböző fűszerek, például fahéj és szegfűszeg is kerülhet Noé pudingjába. Ez elsőre talán szokatlannak tűnhet azok számára, akik a klasszikus édességeket kedvelik, nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy az ashure lényege nem az ízélmény, hanem sokkal inkább az, hogy összehozza az embereket.

Figyelmedbe ajánljuk! Újra divatba jött a 3000 éves mexikói ital

Ahogy Suna Çağaptay, az isztambuli Bahçeşehir Egyetem egyik professzora a BBC Travelnek elmondta:

„Nagyon tetszett, ahogy az ashure vagy annak változatai az emlékezést és az újrakezdést szimbolizálják. Azt hiszem, nagyon kevés receptnek van akkora ereje, mint az ashure-nak, amely széles körben ismert, bibliai és muszlim utalásokat hordoz, és közös gondolkodásra késztet bennünket."

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazin néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET