A valaha létezett legnagyobb tó Magyarország területét is beborította

És meg sem állt egészen a mai Kazahsztánig.

Fotó: Dan Palcu/Natural Earth/science.org

Bár a Föld jelenlegi legnagyobb tava, a Kaszpi-tenger sem szégyenkezhet 371 ezer négyzetkilométeres területével, ám az abszolút rekorder, ami még Guinness-rekordot is kapott, közelébe sem ér.

Nagyjából 12 millió évvel ezelőtt alakult ki a világ legnagyobb tava, a 2,8 millió négyzetkilométeres Paratethys, ami egykoron az Alpok keleti oldalától, a mai Magyarországon át egészen a mai Kazahsztánig húzódott. A Paratethys-óceánnak vagy Paratethys-tengernek is nevezett tó a kutatók szerint a mai Földközi-tengernél is nagyobb területet foglalt el – írja az IFLScience.

A feltételezések szerint az óriástó akkor keletkezett, amikor a közép-európai hegyvonulatok az afrikai és eurázsiai tektonikus lemezek ütközésének hatására kiemelkedtek, elválasztva ezzel a Paratethys-tengert az óceántól.

A becslések szerint az enyhén sós tóban található víztömeg nagyjából 1,77 millió köbkilométer lehetett, ami több mint tízszerese a jelenlegi összes sós- és édesvizű tavak térfogatának.

Ez is érdekelhet: A Föld legnagyobb barlangja, amiben egy esőerdő bújik meg

A Parathethys mérete az idők során több változáson is keresztülment, egy 2021-es tanulmány szerint 7,65 és 7,9 millió évvel ezelőtt a tó elvesztette területének kétharmadát és a víztérfogatának egyharmadát, ami miatt a középső területeken, a mai Fekete-tenger területén a megmarad víz sótartalma már az óceánokéhoz hasonlított inkább.

Shutterstock

A Parathethys vizében lévő kagylók fosszilis maradványai Moldova területén

A drasztikus változások az ottani élővilágra is hatással volt. Sok vízi faj ugyan kihalt, de később rengeteg olyan állat élt a területen, ami máshol nem: kagylók, rákok, tengeri emlősök, köztük bálnák és delfinek is élvezték a tó klímáját, ám a víz időszakos eltűnései miatt az állatok egyre kisebbek lettek.

Itt élt például a valaha talált legkisebb bálnaféle is, a mindössze 3 méteres Cetotherium riabinini, amely a ma ismert palackorrú delfinnél is rövidebb volt egy méterrel.

Ezt olvastad már? A part nélküli tenger, ami Kolumbusz Kristóf eszén is túljárt

De a szárazföldi élővilágra is befolyással voltak a változások: a mai Irán nyugati területein a birkák és kecskék elődei és egy kezdetleges antilopfaj is megtalálható volt, a Parathethys déli részén pedig a zsiráfok és elefántok ősei éltek – a feltételezések szerint az állatok a hosszabb kiszáradás következtében vették az irányt a mai Afrika felé.

A Paratethys története végül kb. 6,7 és 6,89 millió évvel ezelőtt ért véget, amikor a tó délnyugati peremén az erózió következtében kialakult egy kivezető út a Földközi-tenger felé, ami szépes lassan kiapasztotta az óriástó vizét egy látványos vízesés formájában.

A Paratethys azonban nem tűnt el teljesen: a Fekete-tenger, a Kaszpi-tenger, az Aral-tó, illetve két apróbb iráni tó (Namak és Urmia) máig fennmaradtak, és a jelenlegi legnagyobb tóban, az enyhén sós Kaszpi-tengerben kifejlődött fajok utódai még mindig megtalálhatók.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET