Ha kora ősz, akkor irány a vadaspark!

A meleg színekben pompázó táj és a langyos napsütés éppen ideális egy kis erdőjáráshoz, vadleshez!

Fotó: Getty Images

Télen túl hideg van hozzá, nyáron túl meleg, a tavasz nagyon csapadékos, így valóban az ősz eleje a legjobb időszak arra, hogy felfedezzük a magyarországi vadakat – persze szelíd környezetben, vadasparkokban. Mutatunk négyet, ahova érdemes ellátogatni.

Hortobágyi Vadaspark

Fotó: Csobán Péter

Az alföldi Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága alá tartozó Hortobágyi Vadasparkban olyan vadállatokat figyelhetünk meg, amelyek az ősi pusztán is éltek már, még az ember megjelenése előtt, ám a civilizáció kiszorította őket élőhelyükről. Vannak köztük farkasok, vadlovak, keselyűk és pelikánok. Rajtuk kívül láthatók a vadasparkban még olyan vadállatok, amelyek ma védett területeken szabadon is felfedezhetők, többek közt vadmacska, róka, görény, őz, réti sas, nyári lúd, nagy kócsag, szürke gém, daru, fehér gólya és vörös vércse is.

Cím: 4024 Debrecen, Sumen u. 2.

Budakeszi Vadaspark

Fotó: Surányi Linda

A Budapesthez nagyon közeli Budakeszi Vadaspark az ország egyik legjobb állatkertje, sőt, még annál is több: kirándulóhely, kalandpark, erdei játszótér és dinópark. Sőt, a Pilisi Parkerdőben található szabadidőpark tulajdonképpen erdei iskola is, ahol részt vehetünk látványetetéseken (egy kis ismeretterjesztéssel fűszerezve), állatbemutatókon, éjszakai szakvezetésen és nyomozoo játékokon is. Épp a sokszínűség miatt érdemes számolni vele, hogy a park bejárása egész napos program.

Cím: 2092 Budakeszi, Hrsz. 0210/12

Pákozdi Pagony – Vadaspark és Arborétum

Fotó: Kovács Norbert

A Pákozdi Pagony Fejér-megyében, Budapesttől 50 km-re, a Velencei-hegység és a Velencei-tó között, a 160 m magas Mészeg-hegy oldalában helyezkedik el. Budapestről akár egy délutáni program is lehet a kicsi, de csodaszép park körbejárása. Az Arborétumban kérhetünk vezetést, amelynek alkalmával elmesélik nekünk, milyen állatok és növények őshonosak a területen, de bográcsozhatunk is, és eső esetén sem kell menekülnünk, mert rengeteg, 150 főre is elegendő fedett beálló van. A kilátóért a felnőttek, az óriás játszótérért pedig a kicsit fognak rajongani.

Cím: 8096 Sukoró

Szigethalmi Vadaspark és Állatsimogató

Fotó: Facebook

A Szigethalmi Családi Vadaspark egy kedves kicsi park, ahol van játszótér, kisállatsimogató, kisvasút, halastó, pónilovaglási lehetőség, állatetetés, emellett piknikezésre és bográcsozásra is lehetőségünk nyílik. Külön érdekesség, hogy a parkban működik egy Vadmentő Központ, de ez sajnos nincs folyamatosan nyitva, így figyelni kell a vadaspark honlapját vagy Facebook-oldalát, hogy mikor látogatható.

Cím: 2315 Szigethalom, Rákóczi utca 159.

AMI MÉG ÉRDEKELHET