Sörrajongók figyelem! Ezekben az európai városokban érdemes kóstolni

Egy új felmérés szerint.

Európa városait természetesen közel sem csak a sörökért érdemes meglátogatni, ám azok számára, akik egy-egy utazás során szívesen próbálnak ki különböző söröket, jól jöhet a DFDS utazásszervező cég legfrissebb kutatása. Mutatjuk, ezek alapján mely úti célok kerültek a lista élére, és azt is, hogy miért.


A DFDS utaztatással foglalkozó vállalat összesen 70 európai város kínálatának járt utána. A ranglista megállapításához összesen 40 ezer vendégvéleményt, valamint 8 ezer kocsmát és bárt vettek alapul. A felmérés során négy fő kategóriára tértek ki, ezek a bárok minősége, a közösségi médián keltett visszhang, a sörök minősége és az árazás. Minden kategóriában 25-25 pontot tudott elérni egy város, így a végeredményben összesen 100 pontot lehetett elérni.

A kutatásból érdekes adatokat is megtudtak, így például azt, hogy az ale és a pale ale sörök kedvelőinek érdemes az izlandi Reykjavík felé venni az irányt, míg egy jó IPA-ért a francia Lyon városa az ideális választás. A legjobb lagereket Bécsben, a legfinomabb craft söröket pedig úgy tűnik, hogy Koppenhágában tudják megtalálni az utazók.

Az egyik legmeglepőbb eredmény talán az lehet, hogy a stout sörök tekintetében Spanyolország fővárosa, Madrid diadalmaskodott.

Milánó, Olaszország – Fotó: Mikita Yo / Unsplash

A legolcsóbban a portugál Portóban és a spanyol Valenciában juthatunk sörökhöz, ahol átlagosan 2 eurót kell kiadnunk egy korsóért. Amennyiben inkább a minőség lenne nekünk fontos, akkor érdemes feltenni a bakancslistára Milánót, ugyanis az olasz város a minőség kategóriájában 94 százalékos eredményt ért el. A tartalomgyártók valószínűleg jól fogják érezni magukat Münchenben, ugyanis a közösségi médiában keltett visszhang alapján a város 99 százalékos értékelést tudott elérni.

A legjobb kocsmákat Krakkó tudta felsorakoztatni, a lengyel város a minőségi helyszínek területén 93 százalékkal zárt.

Olcsóságban ezek a városok is jeleskednek: Ezekben a városokban sörözhetünk a legolcsóbban a nyáron

Na de hogyan alakult a toplista?

Madrid, Spanyolország – Fotó: Alex Vasey / Unsplash

Úgy látszik, hogy Madrid nemcsak a stout sörök tekintetében sikerült kiemelkedően teljesítenie, ugyanis összességében is a spanyol főváros érte el a legmagasabb, 85/100-as pontszámot. Madrid tele van minőségi söröket kínáló helyekkel, és a craft sörök kedvelőinek is van mit nyújtania: míg a közösségi médiában népszerű Bee Beer, Starbeers vagy El Mono Bikers & Beer Bar ideális helyek a kóstolásra, addig a helyiek általában a Real Madrid „hivatalos” sörével, a Mahouval szokták levezetni a napot.

A DFDS szerint mindenképpen próbáljuk ki a Golosa Imperial Stoutot, az Aguilát, a Cruzcampót, az Alhambrát vagy a mentes sörök közül az Estrella Galicia 0%-t.

Második helyen – nem meglepő módon – a világ egyik legismertebb sörének, a Pilsner Urquellnek a szülővárosa, Prága végzett, a bronzérmet pedig a finom osztrák sörökben gazdag Bécs vihette haza.

A toplistára Budapest is felkerült, ráadásul elég előkelő helyre:

a kutatók szerint Budapest kínálata nemcsak a jól bevált sörök esetében, de a craft sörök területén is változatos – és persze a jellegzetes romkocsmákat is kiemelték.

A szomszédban egy díjnyertes pálinkába is belekóstolhatunk: A világ legkisebb városa, ahol olyan pálinkát készítenek, amilyenről még nem hallottál

A teljes toplista lista így néz ki:

  1. Madrid, Spanyolország (85)
  2. Prága, Csehország (83)
  3. Bécs, Ausztria (79)
  4. Budapest, Magyarország (74) / Thesszaloniki, Görögország (74) / Valencia, Spanyolország (74)
  5. Porto, Portugália (71) / Brüsszel, Belgium (71)
  6. Berlin, Németország (70) / Vilnius, Litvánia (70) / Krakkó, Lengyelország (70)
  7. Sevilla, Spanyolország (68)
  8. Amszterdam, Hollandia (65) / Brno, Csehország (65)
  9. Belgrád, Szerbia (64) / Róma, Olaszország (64)
  10. München, Németország (63) / Varsó, Lengyelország (63) / Pozsony, Szlovákia (63)
  11. Manchester, Egyesült Királyság (62)

A zárójelben a 100-ból elért pontszám látható, a részleteket ezen a linken lehet megtekinteni.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET