Itt a medvehagymaszezon! – fontos tudnivalók és receptek

Érdekességek, legjobb receptek és lelőhelyek... Felkészítünk a medvehagymaszezonra.

medvehagyma
Fotó: Shutterstock

A medvehagyma szezonja március végétől április végéig tart, tehát kezdhetjük is tervezgetni a beszerző körutat, hogy begyűjtsük a tavasz ízletes és szép medvehagyma csokrát az erdőben. Összeszedtük, mire jó ez a növény, mit lehete belőle készíteni és hol találkozhatunk medvehagymamezőkkel Magyarországon.

Mire jó?

A medvehagymát sokan nemcsak enyhe zöldfűszeres-fokhagymás íze miatt kedvelik, hanem jótékony hatásai okán is: remek vízhajtó, javítja a vérkeringést és az emésztést, erősíti az immunrendszert, csökkenti a magas vérnyomást, tisztítja és fertőtleníti a húgyutakat, valamint főzete hasmenés ellen is jó.

Ne keverd össze a gyöngyvirággal!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal oldalán a következőt tanácsolják a medvehagymázóknak: „A medvehagyma-szedést tanácsos a szezon elejére időzíteni, amikor még nem bújtak elő a gyöngyvirág hasonló küllemű, ám mérgező levelei. A két erdei növényt legegyszerűbben a levél dörzsölésével lehet megkülönböztetni, ugyanis csak a medvehagyma levelének van hagymaszaga."

Fotó: Shutterstock

Korlátozott mennyiségben szedhető

Arra figyelj, hogy az erdészeti törvény értelmében naponta 2 kilogramm növénynél nem szedhetsz többet az erdőben, védett területen pedig egyáltalán nem lehet. A medvehagyma kereskedelmi célú gyűjtéséhez minden esetben engedély szükséges.

Hova menjünk medvehagymát szedni?

Magyarországon a Mecsekben, a Zselicben és a Bakonyban is bőven találhatunk medvehagymát, sőt a Vértesben még egy tanösvény is a medvehagymáról szól, de ahhoz, hogy ez a bőség meg is maradjon, nem szabad hagymástól kitépni a növény, helyette használj ollót, és a föld fölött pár centivel vágd el a szárat.

Mit lehet belőle készíteni? Íme a legjobb medvehagymás receptek!

Medvehagyma-krémleves

Hozzávalók:

  • 2 csokor medvehagyma
  • 1 db nagy krumpli
  • 1 db vöröshagyma
  • só, bors
  • 1 l alaplé
  • 250 ml tejszín
  • vaj vagy olaj
A felaprított hagymát, medvehagymát zsiradékon pár percig pároljuk, majd a megpucolt, felkockázott krumplit tegyük hozzá és öntsük fel alaplével. Sózzuk, borsozzuk és főzzük 15 percig. Ha a krumpli megpuhult, turmixoljuk le a levest és keverjük hozzá a tejszínt. Krutonnal vagy bacon csipsszel tálaljuk!

Medvehagymás pesto

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 1 csokor megmosott medvehagyma
  • 5-8 dkg dió
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 4-5 bazsalikomlevél
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg reszelt parmezán

Elkészítés: Minden hozzávalót tegyünk bele a konyhai, késes robotgépbe. Addig keverjük, aprítsuk az alapanyagokat a gépben, amig egyenletes krémet kapunk. A pestót tehetjük főtt durum tésztára, de ehetjük pirítóssal is.

Medvehagymás pogácsa

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 500 dkg finomliszt
  • 5 dkg medvehagyma (kisebb csokor)
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 kanál tejföl
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 2 db tojás
  • só, bors

Elkészítés: keverjük össze a tojást, a tejföllel, az élesztővel (belemorzsolva), kockákra vágott vajjal/margarinnal, ezt gépben dagasszuk pár percig, majd a nagyon apróra vágott medvehagymát, a borsot, és sót is tegyük hozzá, és úgy is dagasszuk tovább pár percig. Nem kell pihentetni, csak lisztezett deszkán nyújtsuk másfél-két centi vastag lapra a tésztát, szaggassuk ki a pogácsákat, kenjük meg tojássárgájával a tetejüket. Előmelegített sütőben, 180 fokon 12-15 perc alatt megsül.

AMI MÉG ÉRDEKELHET