Magyar levesek is a világ legjobbjai között

leves
Shutterstock

Két hagyományos levesünk is elnyerte a külföldiek tetszését.

A Taste Atlas gasztronómiai magazin adatbázisában több mint 10 ezer étel és ital található meg, ráadásul az összeset egy térképre is tették a lelőhelyük alapján. A regisztrált tagok pontozhatják is az egyes tételeket különböző kategóriák szerint egy egytől ötig tartó skálán – a szerkesztőség aztán időről időre összeállít egy ranglistát az általuk éppen kiválasztásra kerülő témában.

Az ételek, helyi hozzávalók és autentikus éttermek enciklopédiájaként is definiált oldalról már bemutattuk a „legjobb" és „legrosszabb" magyar ételeket, de a TasteAtlas az olvasók pontszámai alapján rangsorba szedte a világ 100 legjobb levesét is, amit a Vince be is mutatott.

A lista élén az indonéz, hosszan főzött marhahússal készült Rawon áll: a maximális 5 pontból átlagosan 4,7 pontra pontozták a szavazók.

Ezt olvastad már? Őseink konyhája: a legelső írott magyar recept és a legrégebbi szakácskönyvünkk

Shutterstock

A jó hír, hogy két magyar leves is odafért a lista első felébe, egészen pontosan a legjobb 50 közé:

a szavazatok alapján a magyar gulyásleves a 31. helyezést érte el (4,4- pont), amivel többek között a lengyelek nemzeti büszkeségét, a zureket is megelőzte, és csak egyetlen hellyel végzett a világhírű thai Tom yum mögött.

Kitalálod? 2 magyar klasszikus, amit sehol máshol nem esznek

Shutterstock

A gulyásleves mellett a 41. helyen ott van a hagyományos húslevesünk is, ami többek között az osztrákok sütőtökkrémlevesét és az ukrán borscs levest tudta maga mögé utasítani.

Húslevessel a megfázás ellen?

Shutterstock

Legyen szó nátháról, torokfájásról vagy lázról, valamiért a húsleves minden kultúrában a gyógyulási folyamat részét képezi, még ha nyilvánvalóan nem is gyógyszer. De valóban hozzájárul a szervezetünk gyógyulásához, vagy csupán egy városi legendáról van szó? A kérdésnek ebben a cikkünkben jártunk utána.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET