Helló, hosszú hétvége! Kisvasutazunk?

5 hazai kisvasút csodás tájakon. Itt az idő felfedezni őket!

Fotó: Getty Images

Ősszel szeretjük az olyan programokat, amelyek valamilyen aktivitással is összeköthetők, hiszen az időjárás nem mindig elég meleg ahhoz, hogy sokáig egy helyben ücsörögjünk. Egy kirándulás, összekapcsolva egy kisvasutazással, az egész család számára kellemes egész napos program lehet.

Csömödéri Állami Erdei Vasút

A göcseji dombság vasúti hálózata 109 km-en halad, ebből azonban csak 32 km-en szállít utasokat, egészen pontosan Lenti és Kistolmács között. De a táv másik szakaszán is fontos feladatot lát el: az erdőben kitermelt fát juttatja el a fafeldolgozó üzemekbe. A kisvasutazók nagy kedvence Ábel: Tamási Áron regényhőséről egy nosztalgiavonat gőzmozdonyát nevezték el, amely 1955-ös legyártása után Erdély hegyeit járta, mielőtt Csömödérre került volna, és akárcsak a mesékben, óriási gőzfelhőt bocsát ki. Tavaly felújították, így az idén már kifogástalan mind a kinézete, mind a műszaki állapota. A vasútvonal gyönyörű kirándulóhelyen fut, így érdemes kerékpár- vagy gyalogtúrával összekötni a vonatozást – a bringánkat felvihetjük magunkkal a vonatra is. Kalandozzunk a göcseji fenyő- és bükkerdőben, a Kerka völgyében, vagy Lentiből kiindulva gyönyörködjetek a zajdai erdőkben, a vétyemi ősbükkösben vagy a budafapusztai arborétumban.


Információk:
Cím: 8957 Csömödér, Vasút út 2.
Jegyárak: 300–2300 Ft
Web: zalaerdo.hu

Mi van még a közelben?

  • Göcseji Falumúzeum, Zalaegerszeg
  • Őrségi Nemzeti Park, Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont, Kőszeg

Gemenci Erdei Vasút

A Gemenci erdő a Dél-Dunántúl keleti szegélyén, a Sárközben terül el, a kisvasút vonala pedig a Duna és a Sió medrét követi, ezzel az egyetlen ártéri kisvasút Magyarországon. Pályája 30 km-es, a pörbölyi végállomástól hétköznap a Malomtelelőig, hétvégén és ünnepnapokon pedig a Keselyűsig utazhatunk. A környéken már az 1800-as évektől alkalmaztak sínen futó lóvontatású kocsikat, és mivel a terep igen nehéz volt, 1914-ben beüzemelték az első kisvasutat, hogy segítsék a kitermelést, főként a háborús viszonyok miatt. Békeidőben azonban egy időre felszedték a síneket, és cserkészútvonalat alakítottak itt ki, majd 1955-ben megkezdték újjáépítését. 2007-ben a pörbölyi induló állomásnál megépítettek egy Ökoturisztikai Központot. Itt nemcsak a helyi állat- és növényvilágról tanulhatnak a gyerekek sokat, de kiváló kiindulási pont többféle túrához is: bérelhető kenu, kerékpár és lovasfogat is.


Információk

Cím: 7142 Pörböly, Bajai út 100.
Jegyárak: 800–3500 Ft
Web: turizmus.gemenczrt.hu

Mi van még a közelben?

  • Pécsi Állatkert és Akvárium-Terrárium
  • Ős-Dráva Látogatóközpont, Szaporca

Gyöngyösi Mátravasút

Fotó: gyongyos-matra.hu

Ahogy a legtöbb hazai kisvasút, a Mátravasút is teherszállítás céljából épült: a kedves kis kocsikkal a környéken kitermelt fát és köveket mozgatták. A pályát a 20. század első éveiben építették ki, kezdetben ló vontatással működött, két évtizeddel később jelentek meg a gőzösök. A 20. század közepén úttörővasútként szolgált. Ma már négy Gyöngyös környéki vonalon utazhatunk, melyek mentén annyi a látnivaló, hogy egy nap alatt biztosan nem érünk a végére: múzeumot (Gyöngyös), kiváló ásványgyűjtő helyeket (Kis-hegy és Asztag-kő), forrást (Szalajkaház), vízesést (Őrlőmű), tavat (Cserkő), középkori templomot (Gyöngyössolymos), kilátót (Kozmáry-kilátó és Sástó) is találhatunk a közelben. Gyöngyösön még egy virtuális kincskereső játékon is részt vehetnek a gyerekek: a megtalálandó kincs Bottyán János generális baltája, amelyhez játékos feladványokon (és persze Gyöngyös nevezetességein) keresztül vezet az út. Ehhez a Miratia nevű alkalmazást kell letölteni a telefonra, és azon belül a Baltányi történelem című útvonalat keresni.


Információk:

Cím: 3200 Gyöngyös, Dobó utca 1.
Jegyárak: 400–2000 Ft
Web: gyongyos-matra.hu

Mi van még a közelben?

  • Egri vár
  • Hollókői falumúzeum

Lillafüredi Erdei Vasút

Lillafüred környékén halad az ország egyik legszebb kisvasútvonala. 1920-ban készült el a sínpálya, amelyre a többi vonallal ellentétben egyből gőzmozdony érkezett, a lóvontatás kimaradt, viszont kezdetben ezt is ipari célokra használták. Nem véletlen, hogy a hűvösvölgyi Gyermekvasút után ez a második legforgalmasabb kisvasút: mesebeli útját hegyek, völgyek, sziklaszorosok, alagutak és különleges völgyhidak színesítik. A kisvasút és Lillafüred 1929 után lett igazi turistaparadicsom, ekkor nyílt meg ugyanis a híres – ma is működő – Palotaszálló. Rengeteg a felfedeznivaló a környéken: a lillafüredi vízesésnél 20 m-ről hullik alá a Szinva vize, a Szent István-barlangban cseppköveket csodálhattok, az Anna-barlangban megkövesedett, ősi növényeket és állatokat találtok. A legizgalmasabb azonban a Szeleta-barlang, ugyanis itt már több mint százezer éve is laktak emberek, és a terület több korszakon keresztül lakott maradt. Tűzhelynyomokat, kőeszközöket, cserépdarabokat találtak itt a 20. század kezdetén.

Tudtad? A lillafüredi vízesés nem természetes úton jött létre: a Palotaszálló építésénél terelték a szikla felé a Szinva patakot.

Információk:
Cím: 3517 Miskolc, Erzsébet sétány 1. (a Palotaszállóval szemben)
Jegyárak: 700–8900 Ft
Web: laev.hu

Mi van még a közelben?

  • Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület
  • Egri vár

Zsuzsi Erdei Vasút, Debrecen

Hazai társaihoz képest igen régóta, már 1882 óta üzemel a debreceni kisvasút, és a többihez hasonlóan megépítésének célja a kitermelt fa elszállítása volt. Azóta folyamatosan fejlődött, bár a második világháború idején erősen megrongálódott. A háború után a menetdíj 20 km-re hat darab tojás volt. Nevét az egyik első, fatüzelésű gőzmozdonyról kapta. Debrecen már önmagában megér egy nagyobb városnéző sétát, ha még nem jártatok itt, azonban a kisvasút környékén is akad mit megnézni. A hármashegyaljai tanösvényen az élővilággal ismerkedhettek, Csereerdőnél egy ördögárkot találtok, amely egykor a római erődrendszer eleme volt, az Erdészlak panorámaútja pedig a fancsikai középkori templomromhoz vezet. A debreceniek életének annyira szerves része a kisvasút, hogy még egy kedves versike is közszájon forog: Megy a Zsuzsi vonat, csattognak a kerekek, / Vígan integetnek az elsős gyerekek, / Lalalala, lalalala, lalalala, hu!


Információk:

Cím: 4034 Debrecen, Komáromi Csipkés György tér
Jegyárak: 250–3500 Ft
Web: zsuzsivasut.hu

Mi van még a közelben?

Hortobágyi Vadaspark
Nyíregyházi Állatpark

AMI MÉG ÉRDEKELHET