Ha február, akkor farsang és fánk

Megmutatjuk a legjobb fánkozókat, ahol garantáltan a legfinomabb verziókat kóstolhatjuk.

fank donut
Fotó: Unsplash

Hagyományos vagy színes-mázos amerikai fánk? Töltött vagy porcukros? Lekváros vagy pezsgőkrémes? Fánkozókat ajánlunk, minden ízléshez.

A hagyományos porcukros, szalagos farsangi fánk és a masni formájú csöröge mellett itthon is népszerűek a cukrászdák jól ismert változatai, mint a képviselő-, vagy az Ekler fánk, de szinte minden nemzetnek megvan a maga verziója. Ismerős lehet a bécsi Krapfen, amelyet a legenda szerint egy dühös péknének köszönhetnek az osztrákok: az asszony haragjában meg akarta dobni férjét egy darab tésztával, ám az a tűzhelyen lévő zsiradékban landolt, így készült az „első" fánk. A sort folytathatjuk a spanyol churrosszal, a törökök tulumba nevű édességével, vagy a franciák beignet elnevezésű tésztájával, amely az amerikai Louisiana állam hivatalos fánkja. Az Egyesült Államokkal kapcsolatban pedig mindenkinek beugorhat a cukormázas fánkot majszoló rendőrök képe, hiszen náluk a fánk amolyan street foodként funkcionál. Egy biztos: a töltelékeknek, formáknak, színeknek, dekorációnak csak a képzelet szabhat határt. Márpedig az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő és sorra nyíló fánkozóknak fantáziából jutott bőven, így mindenki megtalálhatja a kedvére valót.

Bomboloni virágok

Fotó: FacebookBomboloni

Házias íz, rusztikus kinézet egy kis csavarral – Szabadfi Szabolcs, azaz Szabi a pék fánkozója a nagyi fánkjának minőségében, szép virágformában kínálja a fánkokat. Mindig szezonális és különleges lekvárokkal, krémekkel tuningolja fel az édességet: van a Bomboliniben mascarpone alapkrémes töltelékkel pisztáciás, amarèna meggyes, maracujás és gyömbères verzió is. A bolt pici, de a fánk kiadós és felejthetetlen – aki ezt megkóstolja, valószínűleg többet rá sem néz a ragacsos amerikai változatokra. Az üzletben lehet kapni még kenyér- és kalácskülönlegességeket is, mint például vörösáfonyás-mandulás kalácsot vagy tökmagos veknit.

Formabontó fánkok

Fotó: Facebook

A The Box Donut küldetése az alkotók szándéka szerint: boldogságot vinni a hétköznapokba. A lyukas kocka alakú fánkokat földimogyoró-olajban sütik, amely hangsúlyos illatot és enyhén pörkölt, intenzív ízt kölcsönöz az édességeknek. A vanília-, csokoládé- és kávékrémmel vagy lekvárral töltött, elegáns megjelenésű fánkok mellett jól megfér a rózsaszín cukorgolyós vagy a spongyabobot ábrázoló finomság is, sőt, a kínálatban diétás darabokat is találhatunk, melyek mellett isteni kávéitalok és egészséges, dizájnból is jeles limonádék és házi üdítők várják az ínyenceket. A kedves kis fánkozóval Szombathelyen, Győrben, Szegeden, Debrecenben és Budapest belvárosában több helyen is találkozhatunk.

Terápiás fánkevés 

A Fánkterápia valóban pozitív hatással van az emberre, főleg, hogy az amerikai típusú házi fánkok mellett különleges, limitált édességeket (amerikai drazsék, csokik, cukorkák, kekszek, sütik, gabonapelyhek) és smoothie-kat is lehet venni az üzletben. A Ráday utcai fánkozóban mindig vehetünk szezonális, ünnepi fánkokat is, csak egy garantált: a jó vastag cukormáz!

Egészséges finomság

Fotó: Oh My Green

A Budapest belvárosában található újhullámos Oh My Green bisztróból házhoz szállítják nekünk a gluténmentes, mandulalisztből készült, egészséges fánkokat. Furcsán hangzik? Pedig ez az egészséges verzió lekörözi a sokszor olajban tocsogó társait. Fehércsokis-pisztáciás és étcsokis-goji bogyós változatban is kérhetjük, egyikkel sem lövünk mellé! Az étteremben még rengeteg reformédesség és finomság van, érdemes a cateringjüket is kipróbálni, ha valami fontos eseményre, farsangi házibulira, szülinapra, esküvőre készülünk, mert nemcsak egészségesek és finomak a falatkáik, hanem esztétikusak is.

Furcsán jó

Fotó: Instagram

Pesten található ez a fánkozó, ahol a különleges ízvilágú fánkok mellett isteni specilaty kávét is kérhetünk (egyelőre elviltelre). A Badass Coffee & Donut a klasszikus amerikai fánkverziókon kívül olyan furcsán finom ízkombinációkat készít, mint a rozmaringos-barackos, sör-karamellás, citromos-mákos, csokis-sóspereces vagy a matchás.

AMI MÉG ÉRDEKELHET