És te ismered Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch-t?

Avagy a világ leghosszabb nevű helyszínei.

Shutterstock

A világ 195 országának lakosai jelenleg több mint hétezer nyelven beszélnek, melyek közül vannak egyszerűbben elsajátíthatók, és vannak olyanok is, amiket egy kicsit nehezebb megtanulni. Míg például az angol szavak átlagosan öt betűből állnak, addig a német szavak gyakran jóval hosszabbak. Cikkünkben összegyűjtöttük a világ leghosszabb nevű helyneveit.


Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu – Új-Zéland 

A helyiek által csak Taumataként emlegetett hegycsúcs hivatalos neve összesen 85 betűből áll, mellyel az Új-Zéland nyugati partján húzódó csúcs a világ leghosszabb nevű helyszínének számít. A szó magyarra fordított jelentése nagyjából annyit tesz, mint

„a hegycsúcs, ahol Tamatea, a nagy térdű ember, aki megmássza a hegyeket; a világjáró földnyelő, aki itt is átutazott és orrfuvolán játszott szerelmének.”

Tagolva a szó egy kicsit jobban érthető:

Taumata-­whakatangihanga­-koauau­-o-­tamatea-­turi-­pukaka-­piki-­maunga-­horo-­nuku-­pokai-­whe-nua-­ki-­tana­tahu.

A videóban szereplő riporternek ugyan simán sikerült kimondania a hegycsúcs nevét, a világ leghosszabb nevű településnevének kiejtésével meggyűlt a baja, ami pedig:

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch – Wales 

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogochnevezetű walesi falu számít a világ leghosszabb nevű településének: neve összesen 58 betűből áll. A település Wales keleti partján, Liverpool városától délkeletre található és kicsivel több mint háromezer ember lakja.

Jelentése szerint a falu neve annyit tesz, mint „Szent Mária temploma a fehér mogyorók medencéjénél, a heves örvény és a vörös barlang Szent Tysilio templomának közelében.”

Ha költözésben gondolkodnánk: 11 fős walesi sziget keresi két új munkatársát

Számukra valószínűleg nem olyan nehéz kimondani lakóhelyük nevét, de egy vicces dalocska közreműködésével a külföldiek is megpróbálkozhatnak a feladattal!

Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg – Egyesült Államok 

Bár a Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamauggnevű tóra a legtöbben ma már csak Chaubunagungamaug-ként hivatkoznak, a Massachusetts tagállamában elhelyezkedő tó eredeti – 45 betűből álló – neve kiérdemelte a világ harmadik leghosszabb nevű helyszínének címét.

A tó neve a loup – mára már kihalt – nyelvből származik, és a legtöbbek szerint valami olyasmit jelenthetett, mint „a halászó hely a határoknál – neutrális találkozási központ.”

Ha már nyelvek: Egyetlen ember maradt, aki beszéli azt az ősi nyelvet, amiben nem létezik az „igen" és a „nem"

Tweebuffelsmeteenskootmorsdoodgeskietfontein – Dél-afrikai Köztársaság 

A Tweebuffelsmeteenskootmorsdoodgeskietfonteinfarm a Dél-afrikai Köztársaság északi részén található, és 44 betűből álló nevével feltehetőleg Afrika leghosszabb nevű helységének számít.

Jelentése szerint ez az a hely, „ahol két bivaly egy lövéssel lelőtte a teljesen halott tavaszt.”

Äteritsiputeritsipuolilautatsijänkä – Finnország 

Lappföldön nemcsak a Télapóval találkozhatunk, hanem a világ egyik leghosszabb nevű területével, a finn Äteritsiputeritsipuolilautatsijänkä-val is. A 35 betűből álló térség nevének eredete ismeretlen, a legtöbbek szerint valószínűleg az egész halandzsa.

A szóból kivehető a mocsarat jelentő „jänkä”, a deszkát jelentő „lauta” és a felet jelentő „puoli” szavakon kívül még a finnek sem tudnak mit kezdeni a szó értelmével.

Nemesboldogasszonyfa és Jászfelsőszentgyörgy – Magyarország

A magyar települések között bár ennyire hosszú nevek nem találhatók, a legtöbb betűből a Keszthelytől nyugatra található alsópáhoki Nemesboldogasszonyfa 20 karakterből álló neve számít. Őt követi a Jász-Nagykun-Szolnokban található Jászfelsőszentgyörgy, melynek neve ó 19 karakterből áll.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET