Oda ne nyúlj a repülőtéren!

A repülőtér sosem tartozott a legtisztább helyek közé, de járvány idején még jobban kell figyelni...

Fotó: Unsplash

Arról már írtunk, hogy az utazásaink alatt a hotelszobánkban milyen jelekre figyeljünk, mit érdemes megnézni közelebbről, hogy kiderüljön, alaposan takarítottak-e. Ha légi úton utazol, akkor légy résen a reptereken is, hiszen a repülőtér mindig is a különböző helyekről érkező kórokozók gyűjtőhelye volt, és ez most sincs másképp!

A járvány még sajnos tart, de a repülőtársaságok és a repterek most már szinte teljes erővel dolgoznak, hogy kiszolgálják az utasokat. Figyelnek ugyan a higiéniára, szigorúan ellenőrzik az utasokat is, hogy a járványt visszaszorítsák – abban a legtöbb szakértő egyetért, hogy a repülőkön használt maszkok és a légszűrő-rendszerek elég biztonságosak, ám azt nem tudják megakadályozni, hogy a reptér néhány felületén ott maradjanak a kórokozók. Ezeket a kockázatos helyeket mutatjuk meg.

Nem mindegy, hol várakozunk

Jó szokás szerint megérkezel a reptérre, nem túl korán, nem túl későn, így általában még a beszállás előtt ücsörögsz kicsit a tranzitban vagy a boarding előtti hallban? Ez most nagy hiba, hiszen a karfákon megtelepednek a kórokozók. Azokan nem tisztítják olyan gyakran, mint az éttermek asztalait és székeit. Ezentúl sétálgass, nézelődj, ülj be várakozás alatt még egy kávéra a reptéren, és csak közvetlenül a beszállás előtt menj a váróba és ne ülj le. Egy amerikai biztosító még 2018-ban, a járvány kitörése előtt készített egy felmérést, amiből kiderült, hogy a beszálló kapuknál található székek a reptér legszennyezettebb felületei közé tartoznak: 1 négyzetcentiméteren több mint 21 ezer kórokozókolóniát találtak, azaz elég jól érezték magukat ott a kórokozók.

Kapaszkodj meg!

A repülőtereken a ritkán takarított, nagy felületű területek közé tartoznak a lépcsők, a mozgólépcsők, valamint a mozgó sétányok melletti korlátok. Persze ez nem azt jelenti, hogy ne kapaszkodj, mert az balesetveszélyes, hanem utána mindig moss vagy fertőtleníts kezet. És fontos, hogy a sok ilyen felület miatt mindig legyen kéznél a kézfertőtlenítő, mondjuk ráakasztva a táskádra vagy az övedre, hiszen ha át kell kutatnod érte az egész táskádat, akkor közben megfogsz rengeteg holmit a koszos kezeddel.

Elzárt kincsek

A csomagmegőrzők és széfek használata után is mindig érdemes kezet mosni, hiszen ezeket sem mossák le naponta többször, vagy ha néha le is fertőtlenítik, bizonyára, nem figyelik, hogy minden használat után letöröljék.

Csak egy klikk

Fotó: Shutterstock

Az érintőképernyők szintén szuper helyek ahhoz, hogy a kórokozók szaporodhassanak. Az önkiszolgáló képernyők vagy az információs pultok monitorjait biztosan tisztítják, de nem minden ember után, úgyhogy érdemes fertőtleníteni utána a kezedet. A saját kütyüid kijelzőjét is naponta többször töröld át fertőtlenítő kendővel utazás alatt.

Trükkös kukák

A legtöbb nemzetközi reptéren már van olyan kuka, ami nem totális baktériumtenyészet, azaz olyan szeméttárolók, amelyek zártak, de mégsem kell megfogni őket sehol, hogy beledobhasd a hulladékot.

Hidratálj okosan!

Szerencsére minden reptéren van már ivókút vagy kézmosó, de óvatosnak kell lenned, ha ezekből a csapokból szeretnél inni. A fent említett amerikai kutatás szerint a kutak nyomógombja rengeteg kórokozónak ad otthont, de ez egyébként az összes ivókútra vonatkozik a játszóterektől az iskolai csapokig. De maradjunk a reptereken: a mosdóban is figyeljünk, mit fogunk meg és akkor is fertőtlenítsük a kezünket kézmosás után, ha nem automata ajtók, csapok vannak és hozzá kellett érni valamihez.

A biztonságos utazáshoz nélkülözhetetlen a sok fertőtlenítő kendő, ami mindenféle kórokozó (baktérium, vírus, gomba) ellen jó, több flakon fertőtlenítő folyadék vagy gél és több tiszta maszk. Ha ezeket beszerezzük és gyakran használjuk, sokkal nagyobb esélyünk van megúszni a fertőzést.

AMI MÉG ÉRDEKELHET