Léteznek ezek a mitológiai helyek?

A mondák hőseit és gonoszait meseszerű tájra álmodták meg. Ha valóban léteznének, mi szívesen megnéznénk őket.

olumposz hegyseg
Fotó: 123rf

A görög istenek hegye, Drakula kastélya vagy Artúr király Camelotja különleges, mesebeli helyszínek, amelyekről azt kívánjuk, hogy bárcsak a valóságban is léteznének. Jó hír, hogy a történészek szerint mind fellelhető valamilyen formában.

Amikor meséket olvasunk, vagy több ezer éves mítoszokról tanulunk, mindig elképzeljük, vajon hogyan nézhettek ki a szereplők, a helyek, a várak. A hőseink valóban bátrak voltak és felnéztek rájuk vagy csak uralkodtak a népükön? A szörnyetegeket kiről formázták, és tényleg már maga a táj is rémisztő volt? Ennek jártunk most utána: Hawaii-tól Angliáig kutakodtunk.

Pelé istennő bosszúja

Fotó: Unsplash

Kilauea vulkán, Hawaii

Kilauea vulkán a Hawaii-szigeteken egy ma is élő kultusz legfontosabb helyszíne. Az aktív vulkánról azt tartják, hogy a tűzhányók istennője, Pelé a kitöréssel bünteti a rosszakat, a tolvajokat, bűnözőket, sőt még azokat is, akik a szigetről emlékbe elvisznek magukkal egy kis darab vulkanikus követ. A hawaii legendák között állítólag több valós történet is van, amelyeket - a megtörtént elemeket kicsit eltúlozva, meseszerűen - szájról-szájra adtak tovább a helyiek.

A vulkán most 35 éve aktív, a kráterében olykor hullámzik a láva, ha pedig kicsit csitul, akkor a hegy oldalán csordogál.

Az Aranyváros 

Guatavita-tó, Kolumbia

Eldorádó, azaz El Dorado a történészek szerint valahol a Guatavita-tó partján lehet, Kolumbiában. Az aranyból épült város körül egy olyan legenda épült, ami az egész dél-amerikai kultúrát meghatározza. A mítosz szerint a Parime-tó mellett volt egy város, Manoa del Dorado, ahol a házakat arany borította, az utak kövezete pedig drágakövekből állt, ebbe a városba menekültek az inkák leszármazottai, akik minden nap friss aranyporral szórták be magukat és persze aranypalotában laktak. A mese leírása alapján az Amazonas és az Orinoco folyó közé esik Eldorádó, ami megszólalásig hasonlít a Guavita-tóra és környékére, persze aranypaloták nélkül...

A trójai csapda helye

Fotó: Getty Images

Trója romjai

Trója a mai Törökország területén található, itt állított csapdát Odüsszeusz egy gigászi falóval, amibe a saját, legjobb katonáit rejtette – legalábbis Homérosz eposza szerint. A hősköltemény szerint Tróját Ilionnak hívták, és ma Törökország északkeleti részére esik, ahol nem olyan régen 4000 éves görög romokat tártak fel. Az archeológusok szerint ez lehet Trója romja, ma pedig már az UNESCO Világörökségének része.

Zeusz gyönyörű lakhelye

Fotó: Unsplash

Olümposz-hegység

A 2919 m magas Olümposz a mai Görögország területén található, a görög mitológia szerint ezen a hegyen élnek a görög istenek. A legenda szerint itt található a kristálypalota, ahol Zeuszon kívül a 12 isten lakott, és a leghatalmasabb titán, Kronosz trónja is ezen a hegyen kapott helyet. A területen nemzeti park várja a hegymászókat és kirándulókat, kedvelt úti cél, hiszen Európa egyik legmagasabb hegye, csodálatos kilátással.

Drakula nem lakik messze

Fotó: Unsplash

Törcsvári-kastély, Erdély

A törcsvári kastély, Drakula gróf palotája Romániában, Erdélyben található és ma múzeumként működik, sőt a környék egyik legtöbb turistát vonzó látványossága. Bram Stoker Drakula című regénye 1897-ben jelent meg, és ezzel megszületett minden idők leghíresebb vámpírjának mítosza. A kőpalota minden szeglete ezt a hangulatot árasztja, pedig az ír író sosem járt Kelet-Európában, csak egy történésztől hallott a helyről és az itt élő grófról, aki végül a regényt is inspirálta.

Artúr király és a kerekasztal lovagjai, Camelot vára

Fotó: Getty Images

Tintagel-kastély, Cornwall

Bár az egész Artúr király mondakört rengeteg mítosz övezi, semmi és senki nem biztonyítottan valós a történetekben, csak egy elem fix, hogy az Egyesül Királyság területén játszódnak a lovagmesék, így Camelot vára is itt található. A legtöbb történész egy teljesen fiktív legendának tartja a kerekasztal lovagjainak történetét, de az angolok nagy része hisz benne, és nem akarja elengedni. Ha igaz a történet, akkor ez a cornwalli kastélyrom lehet a hely, amit a legendában hívők felkereshetnek.

AMI MÉG ÉRDEKELHET