Magyarország első pizzériája, ami összefőzte a szocializmust az olasz ízekkel

Amikor a nyugati konyha betört Budapest belvárosába.

Napoletana pizzéria a Váci utcán

Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Városrendezési és Építészeti Osztályának fényképei

Ma már a pizza az egyik legközkedveltebb ételek egyike, a szocializmus korában azonban még szitokszónak számított, ahogy az összes nyugati étel, de az 1963-ban megnyitott Napoletana nagyot fordított a helyzeten.

Bár az első magánvállalkozásként működő pizzéria itthon az 1982-ban nyitott Don Francesco volt, már egy konkurense megelőzte az országban: a Napoletana ugyanis közel 20 évvel előzte meg a Don Francescót. Egészen pontosan 1963 augusztusában nyitotta meg kapuit a Váci utca 16-ban, az egykori Fontana üzletház helyén, az V. kerületi Vendéglátóipari Vállalat által üzemeltetett helyen – kutatta fel a pizzéria történetét a Gasztrorégész.

Az úttörő hely elsősorban nápolyi stílusú pizzákat készített a kíváncsi vendégeknek, azonban sok egyéb olasz fogás is megtalálható volt az étlapon.

Bár nevében tényleg olasz volt, ízek tekintetében a Napoletana egy Renato Cocchi bolognai orvostanhallgató 1964-es megérkezésééig egészen más úton járt. A legendák szerint az alacsony, széles, izmos toszkán parasztfiú a Messaggero di Roma újság riportjában olvasta, hogy a magyar fővárosban olasz vendéglő nyílt. Ezt olvasva egyből levelet írt, hogy szívesen dolgozna itt, majd valóban ide is utazott.

Ha már gasztrotörténelem: Őseink konyhája: a legelső írott magyar recept és a legrégebbi szakácskönyvünk

Fotó: Népszava / Arcanum Digitális Tudománytár

A Napoletana belülről

Ő aztán megdorgálta a dolgozókat, felforgatta az étlapot is, terve azonban hamar bevált: „naponta hat-nyolcszáz adag olaszos étel fogy el" – büszkélkedett a vezetőség a Magyar Nemzetnek 1965-ben.

A siker ellenére azonban a sajtó kétkedve fogadta a különc éttermet:„Nézed az étlapot, félsz, hogy ki se tudod mondani, amit kívánsz, aztán mondasz valami cifrát a pincérnek" . Az Esti Hírlap mellett a Népszabadság sem fogadta el hamar az olaszos konyhát: a pizzát „valamiféle lepénynek" nevezték el egyik írásukban.

Ezt is olvasd el! Az olasz esküvői leves, ami egy félrefordításnak köszönheti hírnevét

Fotó: Esti Hírlap / Arcanum Digitális Tudománytár

Az étlapon fellelhető volt bableves, erőleves húsostáskával, húsos, rakott tészta, pizza tojással és sajttal, illetve sonkával vagy sajttal, ugyanez ringlivel, gombával. A fagylaltozó részén eredeti olasz fagylaltokat, parfékat árultak.

Bár a pizza huzamosabb ideig nem volt kapható a kemence meghibásodás miatt, nem ez jelentette a legnagyobb problémát a pizzéria életében. Az omladozó Váci utcai házból költöznie kellett, a Petőfi tér 3. alatt lelt új otthon sem állt azonban túl biztos alapokon, így folyamatosan a felújításokra ment el a pénz.

Fotó: Fortepan / UVATERV

Váci utca utcakép

Végül nem bírt lépést tartani a sok megjelenő konkurenciával a 80-as években, így – több újranyitást követően – 2000-ben fejezte be működését a magyar pizzériák őse, a Napoletana.

A pizzéria teljes története a Gasztrorégész oldalán olvasható.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET