Durván a zsebünkbe kell nyúlni: ezek lettek a világ legdrágább városai 2023-ban

Ha olcsó nyaralásra vágyunk, nem ezek a városok lesznek a kedvenceink.

Látott már jobb napokat is világgazdaság, de vannak olyan úti célok, amik különösen megdrágultak az elmúlt időszakban. Az Economist Intelligence Unit (EIU) globális gazdaság- és piacelemző vállalat idén is kiadta a Globális Megélhetési Indexet (Worldwide Cost of Living Index), amiből kiderült: a megélhetési költségek átlagosan 7,4 százalékkal emelkedtek idén. De melyik városban a legdrágább az élet?


Bár ez a 2022-es 8,1 százalékhoz képest kisebb az emelkedés, a számok még mindig jócskán meghaladják a „történelmi trendeket”. Míg a legnagyobb ütemben egyértelműen az élelmiszerek ára növekedett, addig idén a közüzemi szolgáltatások díjaiban volt a legkisebb az infláció – ami azért is érdekes, mert tavaly ennek a kategóriának az árai mutatták a legdinamikusabb növekedést.

Ha a számok hallatára inkább elköltöznénk: A kivándorlók szerint ezekben a városokban volt a legjobb és a legrosszabb élni 2023-ban

Mire számíthatunk?

Ahogy arra CNN cikke is rámutat, az áremelkedés üteme az ellátási lánc problémáinak mérséklődése miatt egyre inkább lassul, ebben pedig nagy szerepet játszott az, hogy Kína 2022 végén feloldotta a koronavírusjárvány miatt bevezetett korlátozásokat. Mindennek ellenére az élelmiszerek árában a trend nem annyira látszik, az eladók a magasabb árakat továbbra is a fogyasztókra (kénytelenek) terhelni.

„Arra számítunk, hogy az infláció 2024-ben is csökkenni fog, ahogy a kamatemelések késleltetett hatása elkezdi befolyásolni a gazdasági aktivitást, és ezáltal a fogyasztói keresletet”

– nyilatkozta Upsana Dutt, a Globális Megélhetési Index vezetője.

„Az Izrael-Hamász háború miatt viszont várhatóan emelkedni fognak az energiaárak”

– tette hozzá.

A legdrágább városok

Fotó: David Kubovsky / Unsplash

Szingapúr

A 2023-as Globális Megélhetési Index összesen 173 nagyvárosban végezte el a felmérést, amiben kétszáz termék és szolgáltatás több mint négyszáz egyedi árát hasonlították össze. A kutatásból kizárták a venezuelai Caracast, ahol 2022 óta 450 százalékkal emelkedtek meg az árak.

Az eredmények szerint a legdrágább városoknak Szingapúr és Zürich tekinthetők.

Ha nem kérnénk a nagyvárosok áraiból: A nagyvárosok helyett: 5 különleges, de alig látogatott falu Európában

Fotó: Victor He / Unsplash

Times Square, New York

Míg utóbbi tavaly csak a hatodik helyen állt, a svájci frank javulása, az élelmiszerárak, a háztartási kellékek és a rekreációs lehetőségek ára 2023-ban feltornázta a megélhetési indexet. Szingapúr esetében a közlekedés, illetve az öltözködés árait emelték ki.

Míg tavaly New York Szingapúrral holtversenyben az első helyen állt, az amerikai város idén 1,9 százalékos inflációval a harmadik helyre került – a holtverseny viszont idén sem maradt el, a dobogó alsó fokán Genffel osztoznak.

Ázsiából egyetlen város, Hongkong (5.) került be a top10-es listába, a hatodik helyen pedig Los Angeles áll.

Hova fogunk akkor utazni jövőre? 4 felkapott úti cél, ahová meglepően sokan utaznak 2024-ben

A top10-es lista így néz ki:

Fotó: Florian Wehde / Unsplash

Hongkong

  1. Szingapúr / Zürich (döntetlen)
  2. Szingapúr / Zürich (döntetlen)
  3. New York / Genf (döntetlen)
  4. New York / Genf (döntetlen)
  5. Hongkong
  6. Los Angeles
  7. Párizs
  8. Tel Aviv / Koppenhága (döntetlen)*
  9. Tel Aviv / Koppenhága (döntetlen)*
  10. San Francisco
(*A kutatást még az Izrael-Hamász konfliktus előtt készítették)

Fotó: Mahmoud Suleiman / Unsplash

Damaszkusz legrégebbi piaca

A legolcsóbb város idén is a szír Damaszkusz lett, de Teherán (Irán) és Tripoli (Líbia) is a lista alján találhatók 172., illetve 171. helyezéssel.

Néhány érdekes adatra is rámutatott az elemzés:

  • a közüzemi díjak, a háztáji gazdálkodással kapcsolatos termékek, illetve a dohányáruk ára az Egyesült Államokban;
  • a rekreációs lehetőségek Nyugat-Európában;
  • a élelmiszerek, illetve az alkohol ára az ázsiai városokban a legdrágábbak.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET