6 elképesztő felvonó a világból, ahol a tériszonyosok gutaütést kapnának

Persze pazar kilátás nyílik róluk, de a tériszonyosok inkább kerüljék el őket.

felvonó

Bár alapvetően a felvonók a közlekedés megsegítését szolgálják, van közülük pár, ami egy kicsivel többet tud nyújtani eredeti funkciójánál. Cikkünkben olyan extravagáns felvonókat mutatunk be, ahol nem azon fogunk gondolkozni, mikor érünk fel a 10. emeletre.


Lacerda felvonó – Salvador, Brazília

Fotó: AGB Photo Library / Getty Images

Lacerda felvonó, Salvador, Brazília

A Brazília nyugati oldalán fekvő Bahia államban található Salvador kikötővárosa, melyet többek között az ország első liftje, az 1873-ban épült Lacerda tesz különlegessé. A 72 méter magas lift az alsóváros kereskedelmi központját köti össze a történelmi felsővárossal.

Az eredetileg hidraulikus felvonót 1906-ban elektromossá alakították át, majd végül 1930-ban, egy esztétikai átalakítás során kapta a jellegzetes art deco jegyeket viselő külsejét. A sziklák oldalába épített Lacerdáról fantasztikus kilátás nyílik a városra, ráadásul éjszaka a szivárvány színeiben is látható – hívja fel a figyelmet az extra funkcióra az Architecture Digest.

Santa Justa felvonó – Lisszabon, Portugália

Fotó: Alexander Spatari / Getty Images

Santa Justa felvonó, Lisszabon, Portugália

Lisszabon szívében található jellegzetes felvonó a város ipari múltja előtt tiszteleg. A vasból készült, neogótikus stílusú felvonó mintegy 45 méteres magasságba viheti fel a látogatókat – legalábbis maximum 29 főt. Az építmény külsejét sárgarézből készült, vasdíszekkel borított, faburkolatos kabinok egészen a kilátóig nyújtóznak, ahova felérve az utasok szemei elé lélegzetelállító panoráma tárul.

Világítótornyokból is készítettünk már toplistát: Európa 5 leghíresebb történelmi világítótornya, ha valami különlegeset látnál

Bailong felvonó – Hunan tartomány, Kína

Fotó: Future Publishing / Getty Images

Bailong felvonó, Kína

Kína közepén, Csangsa városától északnyugatra, az UNESCO világörökségi listán szereplő Wulingyuan Scenic Area területén fekszik a monumentális Bailong felvonó. A Zhangjiajie hegyek oldalába épített lift a világ legmagasabb kültéri felvonójának számít, így nem is csoda, hogy több filmben – köztük James Cameron Avatárjában – is szerepelt már. A 326 méter hosszú, acélból és üvegből készült lift 2002-ben nyitotta meg kaput.

Hammetschwand felvonó – Bürgenstock, Svájc

A svájci Alpokban található Hammetschwand felvonó a világ talán egyik legelképesztőbb liftjének tekinthető. Használatával egy 125 méteres felfelé irányuló utat spórolhatunk meg magunknak, a felvonót egyszerre maximum 12 fő tudja használni.

Európa legmagasabb kültéri liftjének számító Hammetschwandot 1905-ben tervezték, azóta viszont a korszerűsítés miatt kétszer is felújították. A tetejére felérve nem csupán a völgyre nézhetnek ki a látogatók, de Svájc negyedik legnagyobb állóvizét, a felvonó lábánál fekvő Vierwaldstätti tavat is megcsodálhatják.

Tauchgondeln – Balti-tenger, Németország

A Balti-tenger partjánál elhelyezkedő Tauchgondeln egy rövid, de annál inkább érdekesebb liftnek mondható. A más néven „búvárgondolaként” ismert, kapszulákból álló felvonóval leereszkedhetünk a tenger mélyébe – bár a Balti-tenger vize gyakran zavaros, így a látási viszonyok esetenként korlátozottak. A türkizkék színű, legfeljebb 30 utas befogadására alkalmas retro, viktoriánus stílusú kapszulák a 2006 és 2013 közötti időszak alatt nyíltak meg.

Skyview Ericsson Globe – Stockholm, Svédország

Az Aviici-arénaként is ismert gömb sokáig a világ legnagyobb gömb alakú építménye volt.

A Las Vegas-i Sphere idén minden gömb alakú rendezvénytermet lekőrözött: A futurisztikus koncertterem Las Vegasban, amilyet a világ még nem látott

Az 16 ezer ember befogadására alkalmas rendezvényközpontbab két üveggondola segítségével juthatunk fel a kilátóra, ahol 360 fokos kilátóterületen keresztül nézhetünk le Stockholm városára. A hét tonnás gondolák egyenként 21 látogatót tudnak felvinni 130 méteres magasságba.

AMI MÉG ÉRDEKELHET