Látványos bálnamúzeum nyílik az északi sarkkörön

A világ legnagyobb víz alatti éttermével is készülő kiállítóhely tetejéről a partközelben vonuló óriásokat is megfigyelhetjük.

Fotó: The Whale

Egyszerűen The Whale (A bálna) névre keresztelték Norvégia új, művészi igényességgel megálmodott tudományos múzeumát. A nyitást 2022-re tervezik.

A különleges, modern természettudományi múzeum Norvégiában, az Andøya-szigeten (300 km-re északra az északi sarkkörtől) fog megépülni, és amellett, hogy elsőrangú kiállítótérként és edukációs központként szolgál majd, bálnalesre is tökéletesen alkalmas lesz, hiszen több bálnafajtát is partközeli lakomára csalnak az itt hemzsegő tintahalak. A The Whale bálnaformájú épülete a dán Dorte Mandrup építésznő stúdiójának látványtervei alapján készül majd el. Bár nehéz lehetett a pályázók közül a legjobbat kiválasztani, hiszen mindegyikük remek munkával indult, a nyertes pályamű mégis egyértelműen több, mint egy modern múzeumépület. Hogy mitől?

Fotó: The Whale

A The Whale múzeum látványterve

Tudatos művészet

Dorte Mandrup úgy tervezte meg az épületet, hogy az látványvilágában passzoljon a környezethez, de az is fontos szempont volt, hogy a forma tükrözze a tematikát. A múzeum teteje például pont úgy néz ki, mintha a sziklák alól egy bálna a hátával felnyomta volna. A tervező azt szerette volna, ha az építmény a szárazföldből kinőve úgy tűnne el a víz alatt, mintha természetes képződmény lenne, és nem egy modern, üvegfalú építmény. Mandrup víziója így hangzik:

„Célunk, hogy tudatosabbá tegyük az embereket, tanulásra ösztökéltjük őket, megvédjük a bálnákat és a környezetüket úgy, hogy az üzenetünket egy felejthetetlen élménnyel adjuk át a látogatóknak."

Fotó: Instagram

15 méteres, kivetített hosszúszárnyú bálna

Vikingek nyomán

Nem is olyan régen találtak arra utaló bizonyítékokat, melyek szerint ezen a területen már vikingek is jártak, sőt, a korra jellemző dombos temetkezési helyeket is felfedeztek, amelyek formára egyébként igen hasonlóan néztek ki, mint a tervezett kiállítóhely, csak éppen azokat füves talaj fedte.

De visszakanyarodva a múzeumhoz: a kiállítóterek mellett lesznek irodák, egy étterem, ráadásul a tervek szerint a világon a legnagyobb vízalatti, kávézó és ajándékbolt is – utóbbiakból padlótól plafonig érő üvegablakokon nézhetjük a panorámát, mely építészeti trükkel azt szeretnék elérni a tervezők, hogy a természettudományi múzeum látogatói minél zavartalanabbul élvezhessék a karnyújtásnyira lévő Norvég-tengert. Az épület tetejére szintén fel lehet majd menni, ahol a korlátokkal szegélyezett, természetes macskaköveken sétálva elképesztő látvány tárul elénk, amelynek kis szerencsével néhány vándorló bálna is a része lesz.

A tervező és a múzeum vezetői 2022-ben szeretnék megnyitni a The Whale-t, ahol a látogatók megismerhetik a tenger élővilágát, tanulhatnak a veszélyeztetett vízi élőlényekről, ahol közelebb kerül ember és állat, a kultúra és a természet.

Nézd meg, milyen lesz az andøyai bálnamúzeum

Fotó: The Whale


Fotó: The Whale


Fotó: The Whale


Fotó: The Whale


Fotó: The Whale


Fotó: The Whale


Fotó: The Whale


Fotó: The Whale



AMI MÉG ÉRDEKELHET