Az igazi Mikuláson túl: mi vár Lappföldön, és miért éri meg ellátogatni?

A térség egész évben csodaszép.

lappföld

Finnország északi régiója minden év végén rengeteg látogatót vonz, akik elsősorban a lappföldi Mikulást keresik. Ám a hófödte területre nem csak a Mikulásfalu miatt érdemes elutazni.


Sífutás és szauna-gondola

A legtöbben a téli időszakban látogatnak Lappföldre, ezen belül is Rovaniemi települése a legnépszerűbb, hiszen pár kilométerre található a Santa Claus Village, azaz a Mikulásfalu.

Ha viszont kevésbé frekventált programban szeretnénk részt venni, akkor érdemes Levi vagy Ylläs síközpontjaiba látogatnunk. Itt olyan lejtőkkel és útvonalakkal találkozhatunk, amiket előszeretettel használnak a finn sífutók és azok, akik a kiépített sípályákon kívül, érintetlen hóban szeretnek téli sportolni.

Ha kifáradtunk a sífutásban, kipróbálhatjuk a helyi szauna-gondolát Ylläs hegyvonulatainál. A gondolát úgy kell elképzelni, mint egy sífelvonót, csak a kabinokban nem lécek, hanem egy szauna kapott helyet.

Eredjünk a számi kultúra nyomába! 

Lappföld nyugati térségében található a Pallas-Yllästunturi Nemzeti Park, ahol rengeteg téli program közülválogathatunk: a kutyaszánozástól kezdve a rénszarvasokon át egészen a jéghorgászatig. Ha egy fakunyhóban szállunk meg, garantáltan nyugodt üdülésre számíthatunk – ráadásul a nemzeti park területén számos hagyományos lapp falu bújik meg.

Ha közelebbről szeretnénk megismerni a számi kultúrát, akkor például Utsjoki északi településeit érdemes célba vennünk, ami nemcsak télen varázslatos, hiszen nyáron is ideális a környék túrázásra, biciklizésre, SUP-ra, ősszel pedig vadászni is lehet.

A téli napfordulót is rendre megünneplik északon: 5 hely, ahol tradícionális módon ünneplik az év legsötétebb napját

A sarki fények és az éjféli nap

Az északi sarkkör környékén rögtön két látványos természeti jelenséget is megcsodálhatunk.

A sarki fényeket augusztustól egészen áprilisig csíphetjük el, ha viszont az éjféli Napot szeretnénk megfigyelni, akkor a nyári hónapokat válasszuk, ugyanus május végétől egészen augusztusig a magas földrajzi szélességeknél található településeken 24 órán át süt a Nap.

SUP-pal a régióban 

Egy teljesen más szemszögből ismerhetjük meg Lappföldet akkor, ha SUP-ra („álló szörfdeszkára”) vagy kenura szállunk, és ezen haladva megyünk végig a folyókon – természetesen ezt már a melegebb évszakokban javasoljuk; ilyenkor számos szervezett túrát is indítanak a környéken.

Ha mégis a Mikulás otthonát választanánk

VR-Group

Ha mégis felkeresnénk a nagy szakállút, Helsinkitől megtehetjük: a Santa Claus Express kétszintes, éjszaka közlekedő mikulásvonatára a jegyárak az útvonaltól függően változnak, de a körülbelül 8 és fél órás Helsinki-Rovaniemi odaút 60 és 80 euró, vagyis nagyjából 23 ezer és 30 ezer forint körül mozog.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET