Kvíz: Mi a különbség a fagyi, a jégkrém és a szörbet között?

Nehéz elképzelni a nyarat a hűsítő édességek nélkül, te is így vagy vele?

Fotó: Unsplash

Jégkása, fagylalt, parfé, jégkrém, szörbet – sok változat létezik, mind közül talán mégis a fagyi a legnépszerűbb hideg desszert. Átlagosan 27 kg fagyit eszik meg mindenki életében, mégsem tudunk túl sokat a világ egyik legnépszerűbb édességéről. Teszteld, mennyire vagy képben!

Az ízesített, tejes jég nagyon-nagyon régóta az emberiség táplálékai között van, az ókorban is „csak" azt kellett kitalálni, hogyan hűtsék a finomságot, hogy ne olvadjon vagy melegedjen fel – a hűtőszekrények korában pedig már semmi akadály nem gördült a modern társadalmak elé, hogy otthon is bármikor kanalazhassanak a fagyis dobozból. De menjünk vissza egy kicsit az időben, rengeteg történelmi nagyság volt oda a jeges finomságért: Hippokratész betegeinek is ajánlotta a fagyit jótékony hatása miatt, Nagy Sándor a katonáit etette vele, mert a cukros édesség élénkítette őket, Nero császár pedig több száz kilométerről hozatott jeget, hogy elkészíthesse a szakácsa a kedvenc édességét. Mire tippelsz, a legkézenfekvőbb fagyialapanyag mi lehetett? Hát persze, hogy a hó, amit más-más vidékeken mással ízesítettek, Közel-Keleten például rózsavízzel, a mediterrán vidéken mézzel és gyömülcsökkel, Amerikában pedig alkoholos italokkal.

Íme a kvíz, ami sok érdekességet tartalmaz a fagyival kapcsolatban:

AMI MÉG ÉRDEKELHET