Kvíz: Jól ismered a Fővárosi Állat- és Növénykertet?

Budapest egyik legszebb és legrégebbi parkja, amit mindenkinek érdemes legalább egyszer az életében látni.

Fotó: Shutterstock

Európa egyik legrégebbi állatkertje, ami annak ellenére korszerű és környezetbarát, hogy a városrész beépülése miatt korlátozottak a lehetőségek és a hely is. Az állatkertünk nemcsak parkként, de állatmentő intézményként is működik, így bármilyen sérült, beteg állatot találunk, az állatkert dolgozóihoz bármikor fordulhatunk segítségért. Lássuk, mennyire vagy képben a főváros egyik legnépszerűbb látványosságával!

A budapesti állatkert története annyira izgalmas és sokszínű, hogy érdemes lenne megfilmesíteni, ráadásul a história mindenben tükrözi a magyar történelmet is. Az állatkert eredeti épületei közül már nem sok van meg, jó párat újjáépítettek vagy korszerűsítettek. Például az Elefántházat azért kellett az 1900-as évek elején a török követség kérésére átépíteni, mert a törökök szerint az egy mecsetre hasonlított és sértőnek találták.

Mielőtt az ország első állatkertje, a fővárosi állatkert megépült, nem létezett hazánkban állatkert, csak magán vadasparkok voltak a Kárpát-medencében őshonos vadállatokkal. Nagy ritkán akkor láthattak a fővárosiak egzotikus állatokat, amikor egy-egy vándorcirkusz megérkezett ide és hoztak magukkal papagájokat, tevéket, nagymacskákat vagy elefántokat. A budapesti állatkert Európa legszebbjei közé tartozik, de ez a pompa mindig is nagyon sokba került. Tudtad, hogy az 1800-as évek végén olyan közel került a fenntartó a csődhöz, hogy nem volt biztos, egyáltalán megmarad-e az állatkert. A szerencsés fordulatot az hozta meg, amikor ideiglenesen létrehoztak a téli szezonra egy korcsolyapályát a park mellett, aminek a bevételéből fedezhették az állatkert költségeinek egy részét és még új, egzotikus állatokat is tudtak vásárolni: "1890 elején például kísérleti jelleggel korcsolyapályát létesítettek, amely a tavasz beköszöntéig 2235 forint 95 krajcár jövedelmet hozott. Ezért a pénzért akkoriban két szép királytigrist lehetett vásárolni a legjobb állatkereskedőktől" – írják az egyik visszatekintő cikkben a Budapest Zoo weboldalán.

Ha kíváncsi vagy az állatkerttel kapcsolatos további érdekességekre és szeretsz játszani, akkor kattints a kvízünkre!

AMI MÉG ÉRDEKELHET