Indul az olimpia! Játssz velünk!

Egy évet vártunk rá, és ma végre valósággá válik! Újra magyar sportolóknak szurkolhatunk a világjátékokon.

Fotó: Getty Images

Sok szempontból rendkívüli a 2021-es nyári olimpia: üresek lesznek a lelátók, nem szurkolhatnak a nézők helyben, a versenyzőket és a csapatok tagjait minden nap tesztelik, hogy nem koronavírusosak-e, egyszóval még embert próbálóbb lesz a verseny az olimpikonoknak. Nem volt alkalmunk eddig az olimpiára hangolódni, ezzel a kvízjátékkal pont az a célunk, hogy kicsit közelebb hozzuk a versenyeket.

Az ókortól 2021-ig

Az ókori olimpiák nem világversenyek voltak, csak egyszerű megmérettetések, amelyek akár 6 hónapig is elhúzódhattak. I.e. 8. századtól rendezték meg az ókori olimpiákat Görögországban, 1200 évig minden negyedik évben versenyeztek az atléták, majd I. Theodosius római császár betiltotta a versenyeket és csak a modern korban éledt fel újra a szokás. A modern olimpiák megnyitó ünnepségén meggyújtott olimpiai lánggal az ókori görög olimpiák előtt tisztelgünk. A lángot minden olimpia előtt Görögországból indítják el a szervező országba. A fáklyát több hónappal az olimpiai játékok megnyitó ünnepsége előtt gyújtják meg az ókori olimpiai játékok helyszínén, a görögországi Olümpiában, Héra istennő temploma és oltára közötti területen. A modern idők olimpiai játékain az olimpiai fáklya a kontinensek közötti békét jelképezi, az olimpiai ötkarika pedig az 5 kontinenst szimbolizálja – az 5 alapszín közül az egyik legalább szerepel minden nemzet zászlójában.

Ha még több érdekességre és rekordra vagy kíváncsi, a következő tesztben felmérheted a tudásodat az olimpiákkal kapcsolatban!

AMI MÉG ÉRDEKELHET