Kvíz: Mennyit tudsz az Alpokról?

Közép-Európa legszebb és legnagyobb természeti képződménye rengeteg érdekességet rejt.

Fotó: Unsplash

Tágabb értelemben az Alpokalja része Magyarország is, hiszen szerencsére nagyon közel van ez a gigantikus, sokszínű és egyszerre félelmetes hegység. Pár óra autózással elérhetünk a legközelebbi alpesi hegyoldalakra egy kis kirándulás, síelés kedvéért, na de mit tudunk még az Alpokról?

Az európai kultúra egyik nagyon fontos eleme az Alpok, sőt a mindennapjainkat is meghatározza Közép-Európa legnagyobb hegye, hiszen befolyásolja az időjárást, a széljárásokat, frontokat, csapadékot.

Ezen túl olyan történelmi érdekességek is kapcsolódnak az Alpokhoz, minthogy Napóleon 1800-ban 40 ezer fős seregével átkelt Svájcból a hegyen keresztül Itáliába. Olyan megdöbbentő számokat is ismerünk még, hogy az első világháborúban az Alpok lavináinak 40 000-80 000 katona eshetett áldozatul. Még most is láthatunk az Alpok szikláiba vájt, elhagyatott világhárborús bunkereket.

Legutóbb 1991-ben történt történelmi felfedezés az Alpokban, hiszen akkor találta meg két hegymászó a jégembert, azaz egy múmiáját, amelyet 5300 évig tartott fogságban a gleccserjég.

Teszteld le a tudásodat! Mennyi tudsz a világ egyik legszebb magashegységéről, az Alpokról!

AMI MÉG ÉRDEKELHET