Hova menjünk kutyás kirándulásra Magyarországon?

Négy szuper helyszín túrázáshoz négylábú barátokkal.

Fotó: Getty Images

A lényeg, hogy természetközeli helyszín legyen, és lehetőleg az ebünkkel is tudjunk szállást foglalni a közelben, vagy legalább egy jót ebédelni egy helyi étteremben.

Szilvásvárad, Szalajka-völgy

Szilvásvárad tökéletes téli kirándulóhely kutyával is. Arra azért készülni kell, hogy mindenhol sült pisztráng illata száll, így nem kis önmegtartóztatásra lesz szüksége a kutyusnak, de talán a nagy kirándulás minden megvonásért kárpótolja. Az egész településen hozzá vannak szokva a vendéglátók a kis kedvencekhez, és örömmel fogadják a gazdikkal együtt őket. Sőt, a Szilvásváradi Állami Erdei vasútra is fel lehet vinni őket, de ezzel még várnunk kell egy kicsit, mert sajnos a járvány miatt 2021 végig nem fogad utasokat. Sebaj, ott van nekünk a lélegzetelállító Szalajka-völgy, ami gyalogosan is felfedezhető, és azt valószínűleg, a négylábú társak is jobban élvezik a kisvonatnál.

A Szalajka-völgy egyik fő látványossága a 17 méter Fátyol-vízesés, illetve a nem messze található Szikla-forrás, ami a Bükk hegység egyik legnagyobb vízhozamú karsztforrása. Elképesztő látvány, amint a hihetetlenül tiszta víz felszínre tör és kizúdul a hideg levegőre. A hepehupás utat szeretik a kutyák, és nem is túl megterhelő, így a rövid lábú szőrmókokkal is nekivághatunk a túrának.

Elég sokan kirándulnak arrafelé, illetve havazás esetén feltűnhet egy-egy lovasszán is, ezért mindenképpen tartsuk pórázon kutyánkat.

Ha több napra maradnánk, foglaljunk szállást a kutyabarát Szalajka Fogadóban, ahol hagyományos és újhullámos ételeket is kóstolhatunk, miközben kiváló egri borokat kortyolunk. Míg falatozunk, a kedvencünk a szoba melegében kipihenheti a nap fáradalmait.

Ha a kutyánk elég fegyelmezett, lovasszánozhatunk is, ha viszi az ösztöne, akkor hagyjuk a szálláson:

youtu.be

Szán elé fogott Lipicai négyesfogat a Bükk-fennsíkon

Fót, Fóti-Somlyó Tanösvény

Amennyiben nem autóznánk sokat Budapestről, de mégis a természetben eltöltött néhány órára vágyunk, vágjunk neki a fővárostól 25 km-re található Fóti-Somlyó Tanösvénynek. A szélnek jobban kitett magaslatnak köszönhetően még cudarabb idő fogadhat, mint gondolnánk, ezért nem árt nagyon melegen öltözni. A 3,5 km hosszú kör vonalvezetésű út gyerekkel, kutyával nagyjából 2-2,5 óra alatt járható meg, követve a kék lepkés jelzéseket, amiről nem érdemes letérni, mert könnyen eltévedhetünk. Ha megtetszik a hely és nyáron is megnéznénk, akkor akár vezetőfüzetet is beszerezhetünk, amelyből megismerhetjük a nyaranta szabadon szárnyaló lepkefajokat (650 lepkefaj él itt), de arra is fény derül, hogy kerültek a tanösvényre tengeri kagylók.

Hideg időben viszonylag kevés ember fordul meg az úton, azok közül is inkább kutyások. A változatos terepet jól bírják az ebek és a gyerekek is, így akár kisgyerekes család is bátran útnak indulhat. Tiszta időben a kilátás elképesztő, érdemes pár percig átadni magunkat a látványnak, majd jöhet egy kiadós ebéd a Fáy Présház Étteremben, ahol egykoron még Vörösmarty Mihály is megfordult, ahogyan Deák és Garay is. Hétvégén érdemes asztalt foglalni, de ha csak egy bögre forralt bort innánk, arra is van lehetőség az étterem közelében.

Fotó: Getty Images

Noszvaj és környéke

A déli Bükk számos úti célja elérhető innen, mint például a csodálatos Ódor-völgye, a völgy fölé magasodó egykori rablóvárral. Vagy választhatjuk a Subalyuk barlangot, ami inkább nagyobb testű, nagy mozgásigényű kutyáknak ajánlott – aznap a vizsla sem fog kuncsorogni esti sétáért. Kisebb kutyával a környező dombokra kapaszkodjunk fel, látogassunk el a riolit tufába vájt barlanglakásokhoz, melyeket a 19. század elején vájtak a falu szegényei, de a 20. század végéig is lakták azokat. Ma egy alkotói közösség használja és tartja karban műteremként egy részüket, ami bárki számára látogatható, még kutyával is.

Szállásként válasszuk a Nomád Hotel és Glempinget, melynek szobái és bútorai rendkívül hangulatosak, és a házigazdák is nagy kutyások. A hely gasztro felkészültsége pazar és alapanyagokban is magas színvonalú.

Az extrém sportként is felfogható cyclo cross szerelmesei és persze megfelelő kondícióban lévő kutyáik még a zordabb időjárás esetén is hódolhatnak szenvedélyüknek a környéken, bár kiépített pálya nincsen, de szintkülönbség, vizes árkokkal, sziklás részekkel tarkított terep garantált. Egy pihenősebbnek szánt napon nyugodtan átruccanhatunk ebünkkel a közeli Egerbe egy belvárosi sétára, vagy az állatbarát, akadálymentesített Érsekkertbe, de azt tudni kell, hogy a kiállítóterekbe nem vihetjük be kedvenceinket.

Szigliget, Szigligeti vár

Fotó: 123rfSzigligeti vár

Kitűnő balatoni program meglátogatni a kutyusokkal a minden nap (10-16 órig) nyitva tartó várat. A 750 éves építmény az északi part egyik fő látványossága, évente számos turista fordul meg itt. Akárhonnan közelítünk – észak vagy dél – a vár felé, nem lehet eltéveszteni az irányt, a még ma is impozáns falak büszkén tornyosulnak a hegytetőn.

A bátrabb állatok még az egészen magas pontokra is szívesen felugranak, onnan szemlélik a kilátást a Szent György-hegyre. Sok kutyás veszi célba a várat, ezért társaságra mindig lehet számítani. Az a jó, hogy az ebeket bárhova bevihetjük, így velük együtt nézhetjük meg például a várúr szobáját, amely során például azt is megtudhatjuk, hogyan működött az akkor szennyvízkezelés.

Ha kiadósabb túrára vágyunk, akár egy gyalogtúrába is belevághatunk (7,1 km) a szigligeti dombokon keresztül. Az útvonal a szigligeti vár alatti parkolóból indul a Kamon-kő tanösvényen keresztül, miközben „belefutunk” a Szentháromság-kápolnába, amely mellől pazar kilátás nyílik a szigligeti tájra. Egyik irányban az Óvár és a Kamon-kő kiemelkedései láthatóak, a másik irányban a Szigliget és Badacsony közti öböl terül el. Tiszta időben a fonyódi hegyek is szépen kirajzolódnak. A kápolna 2003-ban éjszakai világítást kapott, így egészen messziről látható klasszicista építménye.

Hagyományos ételekért érdemes elautózni a badacsonytomaji Muskátli vendéglőbe, és feltölteni az energiakészletet egy kacsapörkölttel, vagy a Balaton szerte híres házi túróstáskával.

Szöveg: Sinkó Edit


AMI MÉG ÉRDEKELHET