Kutatók éjszakája – amiért érdemes ébren maradni!

Szeptember 30. és október 1. az ingyenes tudományos programoké.

Fotó: Shutterstock

Szeptember utolsó hétvégéjén rendezik meg a Kutatók Éjszakáját, a programsorozatot azért hozták lére, hogy népszerűsítsék a különböző tudományterületeket. Az idei programkínálat alapján nagy eséllyel sok fiatal dönt majd úgy, hogy kutatói pályát választ. Hogy melyek ezek a nagyon izgalmas témák? Már soroljuk is!

A Kutatók Éjszakáján szórakoztatóan, fogyaszthatóan, vagyis közérthetően adják elő a tudósok, hogy mivel is foglalkoznak, milyen területen értek el eredményeket, hol tartanak a kutatások, a látogatók bepillanthatnak a labormunkába, kísérleteket végezhetnek, illetve játékosan ismerik meg a különböző tudományos területeket. Fontos, hogy valójában nemcsak gyerekeket várnak, hanem minden korosztályhoz szólnak. „Az Európai Unió Bizottságának Marie Skłodowska-Curie Akciói által kezdeményezett rendezvény legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára" – írják a honlapon, ahol a részletes program is található, mi most ízelítőként kiemelünk 5 izgalmas témát az ország több pontjáról, de ez semmi a teljes felhozatalhoz képest.

Ámulj és bámulj a Csodák Palotájában

A Kutatók Éjszakája weboldalon kell regisztrálnod, hogy ingyenes jegyet kapj a CsoPába szeptember 30-ra, ahol 17 óra és 19 óra között a palota 8 tematikus termében (ez 250 interaktív egységet jelent) nézelődhetsz, vagy éppen kísérletezhetsz. A 8 tematikus terem a következő: a Természet műhelye, a Tudósok csarnoka, a Mágneses mező, Űrállomás, Születés világa, Logikai megálló, Illúziók, Newton almáskertje, de ha egy kémiai laborban ügyködnél, akkor Richter Gedeon laborjában, védőfelszerelésben kísérletezhetsz.

Cím: 1036 Budapest, Bécsi út 38-44.

Munkavégzés a kiterjesztett valóságban

Az előadás lényege, hogy megértsük, hogy a kiterjesztett valóság (angolul augmented reality, AR) nemcsak szórakozás vagy játék közben lehet egy jó terep, hanem munkavégzéshez vagy bármilyen más tervezési, kutatási tevékenységhez is hasznos lehet. Ezt a programot a Nokia valósítja meg a Kutatók Éjszakáján, és a program alatt arra is választ kaphatunk, az 5G technológia hogyan jön képbe az AR kapcsán, hogyan segíti a technológia működését.

Cím: 1083 Budapest, Bókay János utca 36-42.

Fotó: Shutterstock

Interaktív látogatás a DNS-könyvtárban

Mit csinál egy archeogenetikus? Hogyan lehet kiolvasni a több ezer éves csontokból származó genetikai információt? Milyen következtetések vonhatók le a kapott eredményekből? Ha gyerekkorodban te is régész vagy paleontológus szerettél volna lenni, akkor itt az idő, hogy egy este erejéig belevesd magadat, de persze gyerekeknek is felejthetetlen élmény lehet megismerni ezt a tudományt. Tudtad, hogy a genetikai valójában kódfejtés? Nos, most egy izgalmas nyomozásban vehetsz részt a DNS-ek útvesztőiben.

Cím: 1097 Budapest, Tóth Kálmán utca 4., Haller utcai megálló
Turnus helyszín: Archeogenomikai Intézet laborja

Mit tudnak a robotok?

Hogyan programozzák a járműrobotokat és mit kezdenek a 3D nyomtatási technológiával az iparban? Ha érdekel a robotika, akkor a Debreceni Egyetemen a Műszaki Karon, a Légi-és Közúti Járművek Tanszékén az ipari robot laborban megismerkedhetsz a különféle robotokkal és lehetőséged nyílik azok programozására.

Cím: 4032 Debrecen, Egyetem tér 1.

A mikroműanyagok útja a ruhától a tengerig

Fotó: Shutterstock

Előadás és kísérlet korunk egyik legrejtélyesebb környezetszennyező anyagairól, a mikroműanyagokról, amelyek ma már az ivóvízben és a belélegzett levegőben is jelen vannak. „Mikroműanyagnak nevezzük az 5 mm-nél kisebb műanyag részecskéket, melyek a környezetbe kikerülő műanyag szemét aprózódása vagy a szennyvíz révén már globális problémát okoznak. – írják a Szegedi Egyetem programjának szervezői. – A 2019 óta folyó, bizonyos elemeiben a világon egyedülálló kutatások rávilágítottak arra, hogy a Tisza vizében és üledékében is jelentős mennyiségű mikroműanyag szennyeződés lehet, amelyek döntő többsége műanyag szál. A bemutató során megnézzük, mennyi műanyag szál törik le a ruhákról, mennyi van a levegőben, mennyi van a mosógépből kifolyó vízben, mennyi a szennyvízben, és mennyit szállít a Tisza. Ezek a szálak aztán hosszú évtizedekig-évszázadokig szennyezik a környezetet. Mit tehetünk ellene? A program az SZTE TTIK Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék szervezésében valósul meg." Ha érdekel az ilyen rejtett, nem eléggé ismert környezetszennyezés és az és izgat, hogy mit tehetsz ellene, ott a helyed Szegeden!

Cím: 6722 Szeged, Egyetem u. 2-6.
Turnus helyszín: I. emelet, Tanszéki kisterem

AMI MÉG ÉRDEKELHET