Különleges vízi kilátók épültek a Tisza-tavon

A Tisza-tónál már nemcsak strandolhatunk, evezhetünk, hanem kilátókhoz is kirándulhatunk.

Fotó: Facebook / Aktív Magyarország

A Tisza-tó eddig is kedvelt kirándulóhely volt remek sportolási lehetőségekkel, strandokkal, most pedig két különleges kilátóval bővült a programlehetőségek listája. Így a kánikulában pedig még külön jó hír is, hogy mivel a szárazföldről nem megközelíthetők, kénytelenek leszünk csónakba pattanni, hogy közelebbről is szemügyre vehessük őket.

Akik sokat eveznek, kajakoznak a Tisza-tónál, tudják, hogy eddig nem volt túl sok kikötési lehetőség a tavon, most azonban két kikötőt is építettek. "Kizárólag vízi úton megközelíthető kilátókat adtak át az aktív- és ökoturisták számára a Tisza-tó poroszlói medencéjében. A Békatutaj Egyesület által épített kilátótornyok kilenc méter magasak, felső szintjükről belátni az egész Poroszlói medencét." – írja az Aktív Magyarország oldal a beszámolójában.

A kilátókat Komáromi Tas tervezte, és olyan szerkezetet álmodott meg, amely tökéletesen beleillik a környezetbe; különösebben nem feltűnő egyik sem, de ha valaki távcsővel keresi, akkor azért könnyen észreveszi, az építményeket. Fontos szempont volt továbbá az építéskor, hogy a torony tartós legyen, hiszen régen is igen sok kilátó magasodott a környéken (szám szerint 10 db, még a 2000-es évek elején), ám azok a karbantartás hiánya miatt idővel tönkrementek. Az új kilátókhoz 80 tonnányi vörösfenyőt használtak, az alapjuk horganyzott acél. Az építmények átadását rendhagyó módon nem díszszalag átvágásával, hanem stílusosan egy faragott faléc láncfűrészes átszelésével ünnepelték.

Vigyázzunk rájuk közösen!

Fotó: Facebook / Aktív Magyarország

A fejlesztés 35 millió forintba került és az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda jóvoltából valósult meg. Azért, hogy ez a két kilátó tényleg időtálló legyen és évtizedekig használhassuk, fontos, hogy rendszeresen karbantartsák őket – ehhez a Békatutaj Egyesület közösségi finanszírozó kampányba fogott. „Erőfeszítéseink sikerrel jártak, a környéken 15 szolgáltatót sikerült meggyőznünk arról, hogy segítsenek a kilátók karbantartásában" – mondta Hajdú Dániel, a Békatutaj Egyesület elnöke. A résztvevők rendszeres pénzadománnyal vagy saját emberi erővel fognak segíteni a kilátók állagmegóvásában.

Nézz meg még pár képet a kilátókról!

Fotó: Facebook / Aktív Magyarország


Fotó: Facebook / Aktív Magyarország


Fotó: Facebook / Aktív Magyarország


Fotó: Facebook / Aktív Magyarország


Fotó: Facebook / Aktív Magyarország


AMI MÉG ÉRDEKELHET