Kullancsinvázió: ezekben a megyékben fokozottan figyeljünk!

Május és szeptember között minden évben kiemelten érdemes odafigyelnünk a vérszívókra.

kullancsra figyelmeztető tábla

A szép idővel a túraszezon is megkezdődött. Mielőtt azonban útnak indulnánk, nem árt a kullancsirtó bepakolása mellett arról is tájékozódnunk, mely hazai vidékeken vagyunk legjobban kitéve a kártékony rovarok csípésének. Alábbi cikkünkben elmondunk mindent, amit az idei kullancsszezonról tudni kell!

Hazánkban minden évben 1200-1500 Lyme-kórral fertőzöttet diagnosztizálnak. Ez a szám — a globális felmelegedés miatt — egyre több lehet, mivel a betegséget okozó kullancsok is egyre nagyobb populációban fordulnak elő.

Nem jó hír, hogy a szakértők szerint az enyhel tél után kullancsinvázió lehet itthon, ezért érdemes fokozottabban védekezni.
A vérszívó a háziállatainkra is veszélyes, esetükben kullancs elleni oltás, védettséget adó rágótabletta vagy nyakörv használata ajánlott.

Míg számunkra a kullancsirtó alkalmazásán és a testünk átvizsgálásán túl az segít a legtöbbet, ha tudjuk, mely régiókban ügyeljünk kifejezetten rájuk.

Ez is fontos lehet! Segítség! Mi csípett meg: kullancs, ágyi poloska, pók?

Fotó: Shutterstock

Az ízeltlábúak törzséhez tartozó állat májustól szeptemberig fordul elő a legnagyobb számban, amikor az éghajlati viszonyok a életfeltételeinek, szaporodásának legjobban kedveznek.

Ez az időintervallum azonban — a webbeteg.hu szerint — egyre jobban tolódik ki, így a kora tavaszi, késő őszi szezonban is óvatosnak kell lennünk!

Hogy állnak az ország egyes részei?

Legkevésbé veszélyes régióba tartozik Baranya, Fejér vármegye, valamint Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom kisalföldi területei, illetve az Alföld. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy itt is megvan az esély a kullancscsípésre.

Már magasabb veszélyeztetettségi fokozattal rendelkezik Veszprém vármegye bakonyi része, Komárom-Esztergom vármegye keleti része, Tolna vármegye, Heves vármegye a Mátra és a Bükk miatt, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye.

Ezt is nézd meg! Biztos, hogy mindent tudsz a kullancsokról?

A fokozottan fertőzött területek

  • Nógrád vármegye (a Cserhát legfőképp, kevésbé a Mátra);
  • Zala vármegye;
  • Somogy vármegye (a megye középső és déli része);
  • Vas vármegye ( a megye déli, Zalával határos része);
  • Győr-Moson-Sopron (kizárólag a vármegye nyugati, Ausztriához közeli része);
  • Budapest környéke (Budai-hegység, Pilis, Gödöllői-dombság).

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET