Nem fagyi, nem jégkrém, de évszázadok óta az egyik legfinomabb hűsítő

kulfi
Shutterstock

Hűsítőbb a jégkrémnél, krémesebb a fagyinál, és otthon is könnyen elkészíthető.

India utcáit a meleg idő beköszöntével ellepik a pálcikákra tűzött tejes kulfit kínáló bódék, amiket a helyiek csak kulfiwallahnak hívnak.

A desszertnek évszázados hagyományai vannak, a legtöbb indiaiban a gyerekkort idézi meg.

Shutterstock

Császárok csemegéje 

Története a Mogul-birodalom idejére vezethető vissza, az első írásos emléke a 16. században élt Akbar császárhoz köthető, mutatja be az indiai csemegét a Vince.

Az akkori császári történész több dokumentumot is írt a birodalom működéséről, amikben említést tett az udvar konyhájáról, így a közkedvelt kulfiról is. A mogul konyhára nagy hatással volt Közép-Ázsia konyhaművészete, főleg Perzsiáé.

Nem véletlen, hogy maga a kulfi szó is perzsa eredetű.

A perzsa „qulfe” szó az olyan, kúp formájú csészéket jelenti, amiket desszertek formázására használtak. A 13. században már a Himalája jegével hűtöttek le az olyan italokat, mint például a sörbet (ami a sorbet-val ellentétben tejet is tartalmaz), de igazán az arab konyha salétromos technikájának köszönhető annak a jégnek a megszületése, amit a kulfihoz is használnak:

egy tejes, pisztáciás és sáfrányos fagyott keveréket hoztak létre vele.

Néhány indiai faluban egyébként még mindig az eredeti recepttel, vagyis a salétrommal hűtéssel dolgoznak, de a városokban már szinte mindenki fagyasztót használ.

Shutterstock

Az indiai édességet gyakran „keleti fagyinak” hívják, de a kulfi állagában és elkészítésében is teljesen különbözik a jégkrémtől.

A BBC-nek Abhishek Gupta, Delhi egyik ötcsillagos hoteljének vezető szakácsa magyarázta el, hogy miért:

a jeges desszertet kizárólag tejből készítik, ízesítéséhez gyakran kardamomot, sáfrányt, pisztáciát vagy rózsát használnak.

A keveréket egy kadaiban (wokban) lassan megfőzik, hogy folyamatosan csökkenjen a tej víztartalma, majd végül teljesen besűrűsödik, mindeközben a cukor is karamellizálódik. A kész masszát ezután formákba öntik, végül pedig lefagyasztják.

A folyamat felgyorsítása érdekében a formákat jégbe, valamint sóba mártják. Az édesség lényegében ennek a fagyasztási technikának köszönheti lágy és krémes ízét, hiszen a tejből készült fagylaltot cukorral, tejszínnel és különböző alapanyagokkal együtt keverik fel, majd ezt követően fagyasztják le.

A különbség miatt a két desszertet máshogy is tálalják – az egyiket gombócokban, a másikat pálcikákra tűzdelve.

De hogyan készítsük el otthon?

KULFI otthon 

Hozzávalók (10 adag):

  • 1,5 liter teljes tej
  • 10 kardamom hüvely
  • 150 gramm kristálycukor
  • 50 gramm édesített sűrített tej
  • 800 gramm apróra vágott sótlan pisztácia

Így készül:

  • Öntsük a teljes tejet egy wokba (vagy ahhoz hasonló edénybe), majd kis lángon főzzük addig, amíg körülbelül a tej egyharmada marad benne. Adjuk hozzá a kardamomot. Folyamatosan kevergessük az egészet, hogy ne ragadjon le a tej a wok aljára.
  • Ezt követően adjuk hozzá a cukrot és forraljuk fel a keveréket, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk pihenni.
  • Öntsük hozzá az édesített sűrített tejet és alaposan keverjük össze a masszát. Ezután vegyük ki a kardamom hüvelyeket, öntsük át a keveréket egy turmixgépbe és addig dolgozzuk át, amíg sima nem lesz. Tegyük bele az aprított pisztácia egy részét és keverjük tovább.
  • Öntsük át az egészet jégkrémformákba, majd rakjuk be őket a fagyasztóba. Amikor már félig megfagytak a jégkrémek, vegyük ki a darabokat és szórjuk meg őket a maradék pisztáciával.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET