Hol érdemes kipróbálni a közösségi bicikliket Európában? Mindenhol!

Itthon megújult a MOL Bubi, azt is megmutatjuk, mit tud!

Fotó: BKK

Budapesten újjászületett a közbringa-szolgáltatás, május 20-án át is adták az új járműveket a fővárosnak. Mostantól még egyszerűbb lesz a kerékpárkölcsönzés Budapesten, de azt is megmutatjuk, a környező országokban hol érdemes biciklit bérelni.

A MOL Bubi első verziójának bevezetése is már egy fontos lépés volt a fenntarthatóbb közlekedéshez, a mostani verzió viszont könnyebben, egyszerűbben használható. A Bubikat 158 ponton vehetjük igénybe a fővárosban és kizárólag MOL Bubi applikációval használható. A BKK közösségi bringáit baráti áron használhatjuk: az éves bérlet 5000 Ft, a havi bérlet 500 Ft, percalapú használatkor pedig 20 Ft/perc díjért vehetjük igénybe.

A megújulás célja nem titkoltan az is volt, hogy felhasználóbarátabb legyen a szolgáltatás, és minél több budapesti elkezdjen biciklit használni. Karácsony Gergely főpolgármester a sajtótájékoztatón maga is kipróbálta az új bicikliket és elárulta, hogy Budapesten nagyon megnőtt a kerékpáros közlekedés aránya az utóbbi egy évben.

„A járvány alatt megváltoztak a közlekedési szokások városunkban, 30 százalékkal nőtt a kerékpárt használók száma, ezért is volt indokolt, hogy 7 év után végre megújítsuk a közbringarendszert." – írta Facebook-posztjában a főpolgármester.

A MOL is támogatja a környezettudatos közlekedést: „Frissített stratégiánkban komoly fenntarthatósági célokat fogalmaztunk meg, így a jövőben még eltökéltebben támogatjuk az alternatív, közösségi közlekedésformák elterjedését. – mondta a sajtótájékoztatón Pantl Péter a MOL-csoprt kommunikáció igazgatója. – Ennek a részeként továbbra is névadó szponzorként állunk a Bubi mögött, és folyamatosan dolgozunk az elektromos töltőinfrastruktúránk bővítésén valamint a közösségi autózás népszerűsítésén is."

Az újítások:

  • A kerékpár defekttűrő, fújt gumikat kapott, ezért könnyebben tekerhető és sokkal jobban gurul elődjénél.
  • Az új applikációban minden MOL Bubival kapcsolatos ügyet pillanatok alatt el lehet intézni, nincs szükség személyes ügyintézésre, illetve a honlap is megújult.
  • Egyszerűbbé vált a kerékpárok felvétele és lezárása, amelyet egy okoslakattal lehet megtenni.
  • A városi közlekedéshez minden kiegészítővel felszerelt jármű széles skálán, könnyedén állítható nyeregmagassággal bárki számára kényelmessé teszi a kerékpározást.

Utazáskor hol mit béreljünk?

Fotó: Unsplash

Ausztria

Ausztria több városában is Nextbike van, ami az egyik legrégebbi és legmegbízhatóbb közösségi biciklirendszer Európában. Burgenland egész területén, valamint Salzburgban is Nextbike-kal róhatjuk a környéket, Bécsben azonban a Citybike Wien járgányaival tekerhetünk. Előbbit a Bubihoz hasonlóan applikációval vehetjük igénybe óránként 1 euróért, vagy napi 10 euróért. A bécsi bicikliket ennél egyszerűbben lehet bérelni: elég egy egyszeri regisztráció, valamint egy bankkártya és már tekerhetünk is: az első óra ingyenes, a második óra 1 euró, 3 óra 2 euró, 4 óra 4 euró, és utána minden további óra 4 euró.

Horvátország

Zágrábban tudunk közösségi biciklit bérelni, szintén a Nextbike rendszerével, tehát le kell töltenünk az applikációt, majd 30 percenként 5 kunáért vagy 1 hetes bérlettel 100 kunáért biciklizhetünk.

Szlovákia

Pozsonyban több szolgáltató is van, a legtöbben a Slovnaft BAjk nevű kerékpárjait bérlik. A BAjkhoz csak regisztrálnunk kell és a 120 állomás egyikéről már el is vihetjük a több száz bicikli egyikét. 30 eurós letéttel 1 napra euró a bérlés, a havi bérlet pedig 9 euró. Pozsonyban és többi városban (Kassa, Tőketerebes, Szepsi, Szvit, Nagysáros) az Antik Telecom hálózatából az Antik City Bike-ot bérelhetjük ki (egyébként van roller és motorkerékpár megosztójuk is). A bérléshez le kell tölteni az Antik SmartWay appot, majd regisztráció után használhatjuk is a 2000 darabos flotta egyik bringáját. Egy óra 1 euró, a havi bérlet 5 euró, az éves bérlet 30 euró.

Csehország

Prágában a Rekola bicikliét éri meg használni. A Rekolára érdemes regisztrálni, ha nem csak Prágát szeretnénk biciklivel bejárni, mert összesen 7 cseh városban használhatjuk a Rekola-bérletünket. Az app letöltése után félóránként 0,9 eurót kell fizetnünk, a napidíja 9 euró, a havi bérlet 7 euróba kerül.

Románia

Romániában a l'Velo biciklijeivel kerekezhetünk a városokban. Az applikáció letöltése után Bukaresten belül 16 állomáson vehetjük fel a bringát, a kétórás bérlés 10 lej (és utána minden megkezdett 2 óra ugyanennyI, A havi bérLet 49 lej, az éves bérlet pedig 149 lej. Van lehetőség elektromos roller szolgáltatással kombinál bérlet vásárlására is.

Németország

Mivel a németek szeretnek biciklivel közlekedni, olyan nagy a kínálat, hogy szinte már zavarba ejtő. A nagyvárosokban a Nextbike-nak van a legnagyobb járműparkja és a legtöbb állomása, így több város meglátogatása esetén érdemes náluk bérletet venni és ez a legolcsóbb szolgáltatás (1 euró 15 perc, a havi bérlet 10 euró). Ha csak Berlin a cél, akkor a legjobb biciklijei és legegyszerűbb szolgáltatása a Donkey Republicnak van: az applikáció letöltése után akár 5 biciklit is bérlehetünk egy regisztrációval, tehát családoknak, baráti társaságoknak nagyon praktikus. A Donkey-nál 15 perc 1,7 euró, 30 perc 2,2 euró, 1 óra 3,3 euró, 2 óra 5 euró, 4 óra 7,5 euró biciklinként.

AMI MÉG ÉRDEKELHET