Levetette agancsát Bátor, a Körösvölgyi Állatpark tízéves gímszarvasa

Minden évben jeles eseménynek számít az agancshullatás.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának legnagyobb bemutatóhelye Szarvason található, ahol sok más állat mellett a város jelképe, a gímszarvas is megtekinthető. A Körösvölgyi Állatparkban minden év februárjában lezajlik egy különleges esemény, a gímszarvasok agancshullása – így volt ez idén is.


A Körösvölgyi Állatpark egyik legrégebbi lakói közé tartozik Bátor, az idén tíz éves gímszarvas bika. Bátor már jó ideje növeszti agancsát, ami évről évre egyre nagyobb és nehezebb is lett.

A gímszarvas idén február közepén hullajtotta le tekintélyes agancsait, amelyek közül a baloldali 108, a jobboldali pedig 106 centiméter hosszúra nőtt a tavalyi hullajtás után. A két szár együttesen ráadásul elég szép méretet öltött, a park munkatársai 7 kilogrammos súlyról számoltak be.

Ez viszont nem a legnehezebb agancspár, amit Bátor növesztett, ugyanis az agancspár súlya tavaly nagyjából egy kilogrammal többet nyomott.

A szárak koponyához kapcsolódó részei, az úgynevezett rózsákat is jó nagyra növesztette, ezek körméretei 28, illetve 30,5 centimétert tettek ki. A szarvas új agancsai már növekedésnek is indultak, várhatóan nyár közepére nyerik majd el teljes méretüket.

Fotó: Bencsik Antal Zsolt / Körösvölgyi Állatpark / Körös-Maros Nemzeti Park

Bátor rózsái.

A növekvő csontréteget ilyenkor egy barkának nevezett puha, erekben gazdag, finom bőrréteg fedi, ami akár naponta egy centimétert is képes fejlődni. Aki szeretné megcsodálni a szarvasokat, annak érdemes ellátogatnia az állatparkba, mivel Bátor agancsai dinamikusan fejlődnek, így akár pár hét alatt is jelentős változást mutathatnak.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET