Furcsa madarat láttak a Körös-Maros Nemzeti Parkban

Nem hiába nevezik nyaktekercsnek.

nyaktekercs

A beszédes nevű nyaktekercs veszélyhelyzetben felemeli fejtollait és kígyószerűen tekergeti nyakát. Kéregmintás tollazata miatt ritkán fedezik fel. Éles, nyávogásra hajazó „ví-ví-ví" nászhangjával azonban könnyen felhívja magára a figyelmet. Most is hasonló nesz árulhatott el egy példányt – mégpedig a Körös-Maros Nemzeti Parkban.

Április közepén a Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén egy pusztai környezetben ritkán látható madarat, nyaktekercset figyeltek meg a Körös-Maros Nemzeti Parkban.

A Cserebökényi pusztákon az egykori árterületre emlékeztető facsoportok alkalmas élőhelyek lehetnek a nyaktekercs számára. Ennek ellenére a vonulás időszakában is ritkán látjuk, vagy halljuk a pusztai környezetben. Most egy idős, kiszáradó, harkályodúkban bővelkedő facsoportban figyeltük meg két alkalommal is

– olvasható a honlapon.

Ez is a közelben történt: Váratlan vendég látogatta meg a Körös-Maros Nemzeti Parkot

www.instagram.com

Azt is kiemelték, miszerint a nyaktekercs fészekodút nem, vagy csak nagyon ritkán váj, sokkal inkább már meglévőkbe költözik be. Így jelenlétéhez nélkülözhetetlen az odúk előfordulása.

www.instagram.com

A Hármas-Körös ártéri erdeiben és a Tisza-menti erdőkben gyakran hallhatjuk a nyaktekercs nászhangját a tojásrakás időszakában

– írták.

Ez is érdekelhet: Kicsiknek és nagyoknak: 5 csodás vadaspark Budapest közelében

A nyaktekercs inkább a ritkás erdőket, gyümölcsösöket és parkokat kedveli a zárt erdők helyett, mivel itt könnyebben talál megfelelő mennyiségű hangyát, amivel legfőképp táplálkozik.

Továbbá évente egyszer rak fészket az Afrikában telelő madár, de néha pótköltést is végezhet: általában 7-12 tojást rak le, amelyeken a tojó kotlik.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET