A zöld út jobb út!

A Google térképes alkalmazása már környezetbarát útvonalat is kínál.

Fotó: Unsplash

Ha nem is tudunk mindig karbonsemlegesen eljutni A pontból B-be, azért igyekezhetünk minél környezetbarátabban utazni, nem igaz?

Szeptemberben vezette be a Google a Térkép alkalmazásban azt az új funkciót, amivel környezetbarát útvonalat választhatunk, ha autóval utazunk. Hazánkkal együtt összesen 40 országban tették elérhetővé ezt az újdonságot, amitől azt várják, segítségével sokkal kevesebb lesz a szén-dioxid-kibocsátás a Földön.

Olcsóbb és zöldebb

Fotó: Unsplash

A Google napokon belül azt is lehetővé teszi, hogy az Európában, az Egyesült Államokban és Kanadában autózók majd úgy választhassák ki a környezetbarát útvonalat, hogy megadják a kocsi motorjának típusát is, hogy a legideálisabb útvonalat és a legpontosabb üzemanyag- vagy energiahatékonysági adatokat kapják. Ne bosszankodj, ha te még nem látod az új funkciót, ugyanis a a Google közleménye szerint egyelőre csak a felhasználók 10%-ánál elérhető. De van egy jó hírünk: nemcsak a klímának és a környezetnek teszel jót azzal, ha a kímélő útvonalon mész, hanem spórolhatsz is, hiszen minél alacsonyabb az autód fogyasztása, a karbonlábnyom is annál kisebb. A környezetbarát útvonal funkció csak online módban lesz elérhető, mert a Google Térkép a friss közlekedési helyzet alapján tervezi meg az útvonalat.

Látványos különbség

Ha így szeretnél autózni, akkor útvonaltervezéskor a jobb felső sarokban található Beállítások menüpontra menj rá, és az Útvonalopcióknál aktiválhatod az új lehetőséget. A Google Térkép azt is megmutatja, hogy mekkora a különbség üzemanyag-használatban és utazási időben, ha leggyorsabb vagy ha a legkörnyezetkímélőbb utat választod.

A környezetbarát funkció mellett mást is fejlesztettek a Mapsen, ugyanis most már az elektromos töltőállomások is látszanak majd, ezzel is arra ösztönzve az autósokat, hogy fenntarthatóbb módon közlekedjenek, sőt, a kerékpárutakról is sokkal több információ lesz látható a térképen.

AMI MÉG ÉRDEKELHET