Könyvajánló utazáshoz: 9 lebilincselő mese minden korosztálynak

Utazáshoz és utazásról, kicsiknek és nagyoknak.

mesekönyv gyerekek tengerpart olvasás
Fotó: Shutterstock

Utazni, kalandozni nyáron az igazi, de pici gyerekkel – sőt még a nagyobbacskákkal is – igazi kihívás, hiszen az ötvenedik „Ott vagyunk már?” – kérdéstől az autó-, vonat- vagy a repülőgép plafonjára kerülünk. Hosszabb útra érdemes színezőket, kisebb játékokat magunkkal vinni, és ha már a találós kérdéseken és a szóláncokon is túl vagyunk, vegyük elő azokat az utazáshoz kapcsolódó mesekönyveket, amelyekkel gyorsabban repül az idő. Korosztályok szerint válogattunk a legérdekesebb olvasnivalókból.

3-6 éves korig

Illusztráció: Csimota Könyvkiadó

Fellőtték a pizsamát!

Berci képtelen elaludni, de a bárányok számolgatása helyett inkább szkafanderbe bújik, és rakétájával egy kalandos űrutazásra indul. Vajon a Naprendszer bolygói között lavírozva sikerül kikerülnie a Nap lángcsóváit és az űrszörnyek ragacsos csápjait, vagy örökkön örökké űrfarkasként bolyong a kozmoszban? Berci kalandjait biztosan szájtátva hallgatják az ovisok. (Amandine Momenceau, 4990 Ft, Csimota Könyvkiadó)

Pepe és Vivaldi

Pepe éppen a karnevál idején érkezik Velencébe, az álarcosok, táncosok és zenészek forgatagába. A lagúnákon gondolák szelik a vizet, miközben Vivaldi remekművek szórakoztatják a hajókon utazó közönséget. A gombok megnyomásával Pepével karöltve fedezhetik fel a kicsik az olasz, romantikus várost és 16 részletet Vivaldi muzsikájából. (Magali le Huche, 3992 Ft, Geopen Könyvkiadó)

Bori utazik – Barátnőm Bori

A cserfes Bori az óvodai szünetben két hétre elutazik szüleivel a tengerhez, ahol mindennap kedvére fürödhet, játszhat és vetheti be magát a tengeri világba. Először kicsit szomorú, mert ez idő alatt nem találkozhat legjobb barátnőjével, Julcsival, de a tengerparti kalandok azonnal bűvöletbe ejtik a szőke kislányt. (Liane Schneider – Ewa Wenzel Bürger, 1190 Ft, Manó Könyvek)

6-9 éves korig

Illusztráció: Napraforgó Könyvkiadó

Legendás utazások – Vonatok

Csihuhuu… ez a gyönyörű könyv a vonatozás elképesztő múltjába repíti vissza a gyerekeket, a gőzmozdony feltalálásától egészen a lebegő mágneses vonatokig. A tíz kihúzható oldallal teljes képet kaphatnak a csemeték a vonatokról, kocsikról, és ha felemelik a kis ablakokat, betekintést nyerhetnek a legendás szerelvények belsejébe, vagy megismerkedhetnek a leghíresebb utasokkal is. Például Robert Stephensonnal, Agatha Christie-vel vagy éppen Hercule Poirot-val. (5990 Ft, Napraforgó Könyvkiadó)

A csiga és a bálna

A kis csigabiga nagy vágya egy kalandos utazás, és szerencséjére felveszi őt egy hatalmas bálna, így a puhatestű kalandor végre eljuthat messzi-messzi tájakra. Ám közben a hatalmasra nőtt, vízi barát csávába kerül, aki csak az újdonsült barátra számíthat. Aki ismeri a Julia Donaldson író és Axel Scheffler illusztrátor párost, annak kötelező ezt a könyvet beszerezni, aki pedig csak most ismerkedik a gyerekmesezsenikkel, azok gyorsan dobják a kosárba a Majom mamája, a Zog, a sárkány vagy a Kvirtek és Kvartok mesét is. A cukiságfaktor garantált! (Julia Donaldson, 2990 Ft, Pagony Kiadó)

Nagyvárosi népmesék

A gyűjtemény olyan népmeséket tartalmaz, amelyek a városi gyerekek mindennapi élményeihez kötődnek: a játszóterekhez, az ismerős fákhoz a parkokban, vagy épp a szobrok fején pihenő madarakhoz. Zalka Csenge Virág több kontinens meséiből válogatta ki a könyvben szereplő történeteket, amelynek kis olvasói friss szemmel csodálkozhatnak rá megszokott környezetükre. Számukra a ginkófa már nemcsak dísznövény, hanem tündér is, és ha egymással ismerkedő kutyusokat látnak, bizonyára eszükbe jut, hogy mint mindenről, erről is van egy érdekes mese. (Zalka Csenge Virág, 4490 Ft, Móra Könyvkiadó)

9-12 éves korig

Illusztráció: Pagony Kiadó

Szökjünk meg az óriásoktól!

A sulis gyerekek Behemankáról, az óriáslányról olvashatnak ebben a könyvben, aki egyszer csak lemászik az égig érő paszulyon, hogy néhány aranyos, élő játékot szerezzen magának az emberek – az igli engerek – földjén. Így esik meg az a „baleset”, hogy Stephen, Colette és Poppy az óriások fogságába esnek, és minden ügyességükre és leleményességükre szükségük lesz, hogy legyőzve az akadályokat végre haza térhessenek. Persze az sem könnyíti meg a dolgukat, hogy a nagyra nőtt lények halandzsa nyelven makognak. (Julia Donaldson, 2450 Ft, Pagony Kiadó)

Havas kaland

Még felnőttként is izgalmas kalandokat kínál ez a nem mindennapi könyv, hiszen itt a folytatás csak rajtunk, vagyis csakis a gyerkőcökön múlik. Nekik kell megküzdeni a veszélyekkel, taktikázni, és eldönteni, melyik úton indulnak tovább (a pörgettyű elárulja, jól döntöttek-e), miután egy ejtőernyővel, egy hátizsákkal és egy térképpel az Alpok csúcsai között landoltak. Főhősünk eredetileg farkasokat szeretett volna fotózni, de minden másképp alakult… veszélyek sora leselkedik rá, a célállomás pedig a biztonságos tábor. A kiskamaszok megismerkedhetnek a jól bevált túlélőtechnikákkal a hóbarlang építésétől a lavinák elkerüléséig, továbbá megtudhatják, hogyan tájékozódjanak a Nap és a Hold segítségével, és mit csináljanak, ha szembe kerülnek egy medvével vagy farkasokkal. (Emily Hawkins – R. Fresson, 5950 Ft, HVG Könyvek Kiadó)

A balatoni sellő

A kalandvágyó Szofi már tűkön ül, hogy felfedezhesse azt a helyet, ahová nagyszülei emléke köti, és hogy új barátokat szerezzen, köztük egy Jókai nevű írót. Az egész város az Anna-bálra készülődik, a bál szépe majd a Balaton Jégszíve nevű, gyönyörű ékszert viselheti. Ám különös események zavarják meg az előkészületeket: feltűnik a balatoni sellő, egy csendőr pedig mindent megtesz, hogy egy rejtélyes iránytű ne juthasson el a tulajdonosához... (Király Anikó, 3990 Ft, Manó Könyvek)

Szöveg: Sinkó Edit

AMI MÉG ÉRDEKELHET