Kihagyhatatlan túrák a hosszú hétvégére

Plusz piknik a mezőn, séta a tavaszi vadvirágok között, elnyúlva pihenés a réten...

kirandulas belfoldon turazas
Fotó: 123rf

Végre itt a tavasz és úgy éhezünk a zöldre, a napsütésre, a jó levegőre, mint még soha. Hogy ne terheljük túl magunkat az első kellemes tavaszi túránk során, most olyan kirándulási tippeket adunk, ahol lehet szusszanni is egyet.

Libegővel összekötve

Fotó: Unslpash

Mivel a hazai felvonók és libegők működnek, lassíthatunk a tempónkon egy kis liftezéssel. A mátraszentisváni felvonó a Kéktúra több szakaszához is közel esik. A Kéktúra 19-es számú, legnehezebb útja is itt halad. Ez a Becske és Mátraverebély közti 73,9 km-es szakasz, amit persze nem egy nap kell letudni, a szintidő két nap. Egy rövidebb, 7 km-es túra a Vöröskő-túrán, amelynek útvonala: Mátraszentimre – Mátraszentistván – Vörös-kő-kilátó – Három falu temploma –Mátraszentimre, csak 200 méter a szintkülönbség és 2 óra alatt megtehető, utána jöhet a piknik az erőben vagy réten vagy a már említett sípálya melletti libegő.

Mádi lejtők

Fotó: Wikimedia

File:Tokaj-Hegyalja.jpg - Wikipedia

A Tokaji borvidék (2002 óta a Világörökség része), a hegyi kilátó és Mád egy tökéletes egynapos kirándulás úti célja lehet. Mád gyönyörű, rendezett kisváros, amely mára nemcsak az első magyarországi zsinagógával büszkélkedhet, hanem a boraival is. A Tokaji borvidék egyik legjobb kirándulóhelye a Mád melletti Királydűlő, amelya Zemplén legdélibb sarkán van. Ha nap végén még bennünk van a mehetnék, akkor érdemes Sárospatakra is betérni.

Krókuszvirágzás az arborétumban

Fotó: Unsplash

Alcsúti arborétum tavasszal

Nemcsak a libegők, de az arborétumok is nyitva várják a kirándulókat, az Alcsúti arborétumban akkor sincsen tömeg, ha sokan vannak. Bár a kertben most ért véget a hóvirágok több hetes virágzása, a park a tavasz hírnőkei nélkül is elképesztően szép. A kert 2,5 hektáros és mindig van látnivaló, március végén, április elején a tulipán, a nárcisz, a krókusz, az odvas keltike, a kankalin és a fürtös gyöngyike virágzik. Az arborétumban kötelező a maszkviselés, úgyhogy ne hagyd az autóban!

Bánk, tó, túra

Fotó: Wikimedia

Bánki-tó

A lezárások miatt a tó melletti kalandpark nem működik, de ettől még a nógrádi település elképesztően szép. A Cserhát és a Börzsöny határán kell áthaladnunk a településhez, ami önmagában egy hihetetlenül szép út, másképp nem is nagyon megközelíthető a tó a fővárosból. Bánkról a Hársas tetőre vezet egy könnyű túraútvonal, hossza 5 kilométer és csak 150 méter a szintülönbség: déli irányban a Naszályra, nyugat felé a Börzsönyre, keleti irányban pedig a Mátrára láthatunk rá a tetőről.

AMI MÉG ÉRDEKELHET